Slovenija
30 ogledov

Hecali so ga zaradi naglasa

Večina dijakov in učencev priseljencev je z območja nekdanje Jugoslavije. Johenn Žurnal24 main
Načrt. Nared je učni načrt slovenščine za otroke in dijake migrante v šolah.

Čeprav število učencev priseljenecev v osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji nenehno narašča, bodo šele s tem šolskim letom šole lahko organizirale tečaje slovenščine za tujce.

Noro nefleksibilni

Minister. “Noro je, kako smo pri nas nefleksibilni glede priseljencev v šolah v primerjavi v ZDA,” pravi resorni minister Igor Lukšič.

Ni niti sistemskih virov za financiranje njihovega jezikovnega izobraževanja.

To jim omogoča nov pravilnik o normativih na področju srednjega šolstva, ki začne veljati v sredo. “Za dijake, ki zaradi neznanja ali pomanjkljivega znanja slovenskega jezika potrebujejo in si želijo pomoč, bo šola lahko organizirala tečaj slovenščine,” piše v pravilniku.

Kot pojasnjuje Ljubica Lukan z ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), bo šola organizirala tečaj samo za prvi dve leti izobraževanja v Sloveniji, tečaji pa bodo pripravljeni za 70 ur na leto.

Prav tako je zahvaljujoč novemu pravilniku o šolskem redu s pedagoško pogodbo možno prilagoditi izvedbo pouka, če posameznik pride iz tuje države.

Število raste
Število učencev in dijakov iz tujine v Sloveniji narašča. Po podatkih MŠŠ so v šolskem letu 2009/10 šole registrirale 589 tovrstnih dijakov, v šolskem letu 2008/09 pa 494.

Še več je otrok priseljencev, ki hodijo v osnovne šole: v šolskem letu 2009/10 jih je bilo 788, pred tem pa 886. Podatkov za novo šolsko leto ni, ker vpisi še potekajo, prav tako pridobivanje vizumov.

Največ učencev tujcev je iz nekdanje Jugoslavije. Je pa med ljubljanskimi srednješolci tudi 18-letni Johenny Frankelys Toribio Fortuna. “Sošolci so me v začetku hecali zaradi španskega naglasa, a je zdaj, ko slovenščino govorim vse bolje, lažje,” pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.