Slovenija
4469 ogledov

Heker bo sedel 4 leta in 10 mesecev

Matjaž Škorjanc
1/5
Fotosmedia
Za izdelavo zlonamerne kode, ki je okužila več računalnikov po svetu spoznan za krivega

Računalniški heker iz Orehove vasi bolj poznan pod vzdevkom Iserdo je bil včeraj obsojen na 4 leta in 10 mesecev zaporne kazni, plačati mora še 3 tisoč evrov denarne kazni in stroške sodnega procesa. Na 8 mesecev pogojne kazni je obsojena tudi njegova bivša punca Nuša Čoh. Nad sodbo je besnel njegov oče Martin Škorjanc. Tožilca Izidor Rojs in Iztok Krumpak sta z odločitvijo sodnice zadovoljna.

"Spremljali smo leto in pol farse od sodnega procesa. Sodba je prepisana obtožnica. V obravnavah smo slišali samo lajanje, laganje, podtikanje, sprenevedanje. Na vsakem koraku je bila obramba onemogočena. Kršene s bile tudi človekove pravice," je sodbo komentiral oče.

Zagovornik obtožene Nuše Čoh, Borut Mihurko je dejal, da je v osnovi zadovoljen: "Sodni postopek je dokazal, da Čohova ni vedela, da ti zneski, ki jih je dvigovala in izročala Škorjancu izhajajo in kaznivega dejanja, to smo zatrjevali od prvega dne. Vprašanje ali bi morala ali pa mogla vedeti pa je zelo hipotetično in relativno, te argumente bomo soočili tudi pred pritožbenim sodiščem".

Tožilec Rojs pravi, da je zadovoljen, da je po več kot petdesetih obravnavah sodišče spoznalo, da imajo dovolj materialnih dokazov, da so prvoobtoženega spoznali za krivega na področju spletne kriminalitete in pranja denarja. "Spoštujem sodbo sodišča tudi v delu s kazensko sankcijo". Pritožbo bosta tožilca podala nad kaznijo Čohove.

Ob zaporu še denarna kazen

Sicer bo Škorjanc moral plačati tudi 3 tisoč evrov denarne kazni in poravnati stroške, ki so nastali med sodnim procesom. Ti bi naj znašali več kot 20 tisoč evrov.

Spomnimo, da so Škorjanca aretirali pred tremi leti v Mariboru ob pomoči ameriškega Zveznega preiskovalnega urada – FBI. Heker je zlonamerno kodo prodal več kot 233 krat, okužil več računalnikov po svetu, vdiral v informacijske sisteme s čimer je povzročil več kot 3 milijonsko škodo. S prodajo zlonamerne računalniške kode, si je Škorjanc pridobil več kot 114 tisoč evrov premoženjske koristi.




Komentarjev 5
  • dragec 12:13 24.december 2013.

    To je primer sojenja pod vplivom ZDA (FBA)

  • Trovlak 22:35 23.december 2013.

    Tip je car! Ampak ta stavek me pa zbode: "Računalniški izvedenec je izračunal, da brisanje virusov na okuženem računalniku stane okoli 140 evrov." - Naj proba to ceno kot računalniški tehnik navesti stranki, ki mu prinese računalnik okužen z virusi, ...prikaži več ga bo takoj v glavo dobil. Ne vem zakaj potem računalniški servisi morajo viruse brisati za 20-30 evrov.

  • pesjan 18:57 23.december 2013.

    kolk škode pa naredijo naši zdajšni in pretekli politikanti pa _NOBENEMO NIČ_