Slovenija
167 ogledov

Hekerji nad gejevsko aplikacijo Grindr

Aplikacija Grindr. Grindr
Sydneyjski heker je napadel priljubljeno aplikacijo Grindr, ki jo za navezovanje stikov in prijateljstev uporabljajo geji. Žrtev hekerjev bi lahko bila tudi heteroseksualna različica Blendr.

Heker je v aplikaciji izkoristil varnostno luknjo in tako je lahko potencialo prišel do osebnih podatkov (tudi golih fotografij) uporabnikov. V Grindr se mu je tako uspelo vpisati pod imenom drugega uporabnika in tako je lahko komuniciral z drugimi uporabniki, si z njimi izmenjal fotografije in druge podatke.

Strokovnjak za varnost na internetu, ki ni želel biti imenovan, je ob tem dejal, da ima tako kot Grindr veliko varnostnih lukenj tudi heteroseksualna različica Blendr.

Ustanovitelj apliacije Joel Simkhai je priznal, da obe aplikaciji hekerjem omogočata lahek dostop do nepooblaščenih podatkov, zato je že pripravil nadgradnjo aplikacije, ki ne bo več omogočala zlorab in ki bo na voljo čez nekaj dni, poroča avstralski portal The Sydney Morning Herald.

Spreminjali tudi slike profilov

Nekateri podatki uporabnikov, predvsem njihove fotografije, so bile vidne na posebni spletni strani, ki so jo ustanovili hekerji. Slednja je bila v petek, ko je v javnost prišla novica o hekerskem napadu, že umaknjena.

Spletna stran je bila sicer vzpostavljena 14. julija lani in je omogočala hekerju, da je poiskal informacije za kateregakoli uporabnika Grindra glede na njegovo lokacijo in dostopal do podatkov, ki jih sicer sama aplikacija ne dovoljuje neprijavljenemu uporabniku.

Ker so bili uporabniki z Grindrom povezani prek svojega Twitter računa, tako ni bilo težko ugotoviti njihovih identitet. Hekerji so med drugim spreminjali tudi sliko profila.

Eden izmed uporabnikov je tako povedal, da so ga iz sydneyjske podružnice Grindra obvestili, da so morali začasno umakniti njegov profil, ker je s preveč eksplicitno fotografijo kršil pravila uporabe.

Priljubljena gejevska aplikacija

Aplikacija Grindr omogoča gejem, da se med seboj dogovorijo za zmenek. Pri tem lahko s pomočjo GPS-naprave vidijo, kjer se nahaja njihov potencialni partner oziroma koliko kilometrov je oddaljen od njega.

Aplikacijo uporablja več kot milijon uporabnikov po vsem svetu, med njimi lahko najdemo tudi Slovence. Po poročanju omenjenega časnika je imela aplikacija avgusta lani sto tisoč avstralskih uporabnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.