Slovenija
10757 ogledov

Hekerji vdrli v sistem, ne boste verjeli, kaj so predvajali namesto molitve

Džamija v Istanbulu ima podobno zasnovo, kot jo bo imela v Ljubljani (slika je s Žurnal24 main
Neznanci so v turškem Izmirju vdrli v sisteme ozvočenja več mošej in predvajali pesem antifašistov Bella Ciao. Oblasti so sprožile preiskavo, v okviru katere so v četrtek aretirali žensko.

Antifašistično himno so iz več mošej predvajali v sredo popoldne v času poziva k molitvi. Številni so posnetke tega delili na družbenih omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalna izpostava urada za verske zadeve je potrdila incident. Pesem Bella Ciao je bila predvajana, potem ko so "neznanci izvedli sabotažo in nezakonito vdrli v sistem za pozivanje k molitvi", so zapisali. Sprožili so notranjo preiskavo, dogodek pa prijavili tudi policiji.

Tožilstvo v Izmirju je sprožilo preiskavo samega incidenta in tudi tistih, ki so delili posnetek na spletu. V okviru preiskave so v četrtek aretirali žensko, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Tretje največje turško mesto velja za sekularno utrdbo. Lokalne oblasti pripadajo Republikanski ljudski stranki (CHP), največji turški opozicijski stranki.

Dogodek so ostro obsodili v Stranki za pravičnost in razvoj turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. "Kdor je to storil, bo zagotovo ujet," so poudarili.

Do incidenta je prišlo v času muslimanskega svetega meseca ramazan, ki se konča konec tedna. Mošeje so sicer zaradi pandemije novega koronavirusa že dva meseca zaprte.

 

Komentarjev 7
  • maresem 19:40 22.maj 2020.

    Komunajzarji vtikajo svoj dolgi nos povsod, le tam ne, kjer je treba poprijeti za delo.

  • Naklonsky 13:58 22.maj 2020.

    M/ph: Ja, pa ja. Tudi brutalka je odletela (med drugim) ravno zaradi prepevanja te himne. kakorkoli že, leva himna komunističnih privržencev. častilcev 1. maja, rdečih zastav, rdečih zvezd ter poslovnika rdečih brigad. In ne beri samo wikija, raznih forumov in mladine!

  • Naklonsky 09:36 22.maj 2020.

    Komunistična himna - popolnoma nepotrebno vznemirjanje muslimanov. Gre za komunistično nestrpnost do drugače mislečih. Obsojanja vredno, tudi v tem primeru.