Slovenija
24 ogledov

Helios želi 132 milijonov evrov posojila

Žurnal24 main
Nadzorni svet Heliosa se je na današnji seji seznanil z aktivnostmi družbe za pridobitev novega sindiciranega posojila v višini 132 milijonov evrov.

Posojilo bo uporabljeno za refinanciranje in poslovanje skupine Helios, nikakor pa ni povezano s financiranjem prevzema Heliosa, zatrjujejo v sporočilu za javnost.

Nadzorni svet se je danes seznanil s sindiciranim posojilom bančnega konzorcija, ki bo znašalo 132 milijonov evrov in bo za skupino Helios ugodno v številnih pogledih. "Načrtovano je z dolgoročno (šestletno) strukturo, pri kateri se glavnina posojila odplača v zadnjem letu," pojasnjujejo. Obresti pri novem posojilu so ob tem ugodnejše v primerjavi z obstoječim posojilom z isto ročnostjo, ki ga je Helios najel leta 2013, ter hkrati tudi ugodnejše od trenutne tehtane obrestne mere za obstoječi portfelj posojil skupine.

Posluje v negotovih razmerah

"Znesek 132 milijonov evrov se bo uporabil izključno za refinanciranje in za poslovanje skupine Helios ter ni v nikakršni povezavi s financiranjem prevzema Heliosa," navajajo v družbi. Dolgoročno posojilo naj bi namreč omogočilo refinanciranje Heliosovih posojil, ki znašajo 102 milijona evrov, razlika v višini 30 milijonov evrov pa se bo uporabila za financiranje gibljivih sredstev v sezonskih mesecih in za varnostno zalogo, navajajo. Slednja je nujna, saj Helios posluje v negotovih razmerah, sooča se s slabim poslovnim okoljem na vseh ključnih trgih in z depreciacijo valut.

Helios bo sicer za pridobitev novega posojila moral znova zastaviti premoženje. A kot poudarjajo, je bilo premoženje kot garancija že uporabljeno za dosedanja posojila, ob tem pa je takšno zavarovanje eden izmed običajnih pogojev najema posojil.

"Ta korak bo omogočil, da se osredotoči na poslovanje"

Kot poudarjajo, je v luči več najetih in večinoma kratkoročnih posojil refinanciranje nujno ne glede na načrtovane spremembe v lastništvu. "Zagotovitev primerne in vzdržne strukture finančnih virov je v negotovih časih primarni cilj kateregakoli podjetja," so zapisali. Helios bo tako z refinanciranjem racionaliziral svoj obstoječi portfelj kreditov ter ga oblikoval na način, ki bo zmanjšal finančno tveganje. "Ta korak bo družbi omogočil, da se osredotoči na poslovanje," zagotavljajo.

Po prestrukturiranju obstoječega dolga bo struktura virov sredstev skupine Helios bolj zdrava in trdna ter bo tako omogočala nadaljnji razvoj in nemoteno poslovanje skupine v naslednjih letih. Posojilo bančnega konzorcija bo sklenjeno pod odložnimi pogoji, še navaja nadzorni svet.

Situacija lahko negativno vpliva na rezultate

Uprava Heliosa "želi zagotoviti, da Helios ostane stabilna družba, zato mora svoje napore vložiti tudi v zmanjševanje izpostavljenosti tveganim razmeram", pa dodajajo v upravi. "Vse slabša situacija na Heliosovih ključnih trgih, bi lahko negativno vplivala na poslovne rezultate in likvidnost Heliosa. Le z zagotovitvijo dovolj velike varnostne zaloge lahko družbo Helios pripravimo na ta tveganja in zagotovimo nadaljnji razvoj naše znamke, tradicije in potenciala," menijo.

Uprava mora tudi poskrbeti, da bo Helios lahko odplačal kratkoročna posojila, ki bodo v največji meri zapadla v naslednjih nekaj mesecih. "Zaradi tega bi bilo refinanciranje nujno potrebno, ne glede na to, ali se družba proda ali ne," še trdijo.

Helios je v postopku prodaje. Avstrijski holding Ring International je pogodbo o nakupu 73,12-odstotnega deleža domžalskega proizvajalca barv in lakov podpisal oktobra lani. Za delnico naj bi odštel 520 evrov oz. za omenjeni delež skupno 105,9 milijona evrov, vendar pa zaenkrat ni nakazal še ničesar.

Komentarjev 2
  • Lička 20:17 28.marec 2014.

    ALI JE KDO OD VAS NOVINARJEV NAŠO PRVO MISICO VPRAŠAL OD KJE JI HIŠA KJER ŽIVI? IN ALI IMA RAČUNE OD GRADNJE?ALI PA JO JE PRIVARČEVALA OD DOBREGA OBRAČANJA PRORAČUNA?

  • Lička 20:17 28.marec 2014.

    ALI JE KDO OD VAS NOVINARJEV NAŠO PRVO MISICO VPRAŠAL OD KJE JI HIŠA KJER ŽIVI? IN ALI IMA RAČUNE OD GRADNJE?ALI PA JO JE PRIVARČEVALA OD DOBREGA OBRAČANJA PRORAČUNA?