Slovenija
154 ogledov

Hermes nič več z občino

Miran Stanko Matej Drobnič
Nezdružljivo. Stankovo podjetje z občino ne posluje več, z zavodi še.

Podjetje Hermes, katerega polovični lastnik je Miran Stanko, novoizvoljeni krški župan, lastnica druge polovice pa je njegova žena, po zakonu o preprečevanju korupcije z Občino Krško ne bo več smelo poslovati.

Podjetje, ki se največ ukvarja s programskimi rešitvami, sicer sodeluje z nekaj občinami ter vrsto šol, vrtcev, krajevnih skupnosti in drugih javnih ustanov, največ iz Posavja, od katerih so po podatkih na Supervizorju od leta 2003 prejeli slab milijon evrov.

Zadnjič pred letom 2010

Kot lahko preberemo na Supervizorju, je Občina Krško zadnje nakazilo Hermesu izvedla konec decembra 2010 (za izdelavo programa za izračun cen malic), medtem ko je zakon o integriteti in preprečevanju korupcije začel veljati v začetku junija istega leta.

Zakon pravi, da funkcionar še eno leto po prenehanju funkcije ne sme poslovati z ustanovo, v kateri je bil funkcionar, Stanko pa je bil do leta 2010 občinski svetnik.

“Zamik se je zgodil le pri izstavitvi računa, ki je bil izdan konec leta, storitev pa je bila naročena še pred uveljavitvijo zakona,” so nam pojasnili na Občini Krško.

Zavodov ne zadeva

Stanko se, kot nam je povedal, popolnoma zaveda, k čemu ga glede poslovanja Hermesa z občino zavezuje zakon, saj se je o tem, ko so se novembra lani začeli pogovarjati o njegovi kandidaturi, pozanimal pri Komisiji za preprečevanje korupcije.

“Iz mnenja, ki sem ga pridobil od njih, izhaja, da prepoved poslovanja zadeva samo ustanovo, v kateri si funkcionar, torej občino, ne pa tudi drugih ustanov, katerih ustanovitelj je občina,” pravi Stanko.

To pomeni, da bo Hermes še naprej lahko posloval z javnimi zavodi v Občini Krško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.