Slovenija
631 ogledov

Heroinska naveza v verigah

V razpravni dvorani že dolgo ni bilo takšne gneče, večina obtožencev pa je pred Žurnal24 main
Sojenje. Odvetniki zahtevajo izločitev vrste dokazov. Nadaljevanje v torek.

Pred veliki senat Okrožnega sodišča v Celju so pazniki privedli 11 v verige vklenjenih obtožencev mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi, kot je maja lani povedal vodja celjskih kriminalistov Jože Senica, s Kosova po tako imenovani balkanski poti tihotapili heroin in z njim oskrbovali preprodajalce po vsej Sloveniji.

Kdo so obtoženci?

Imena. Neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami so obtoženi Fadil Omić iz Velenja, ki naj bi bil tudi vodja kriminalne združbe, Ljubljančana Boris Živković in Dejan Cvijanović, Kranjčan Miladin Vuković ter Dominik Ščavničar iz Murske Sobote, od tujih državljanov pa Srb Samir Jahović, Alžirec Mourad Derbal, Ramo Shala s Kosova in trije bosanski državljani Nedžad Zukić, Nusret Zuhrić ter Drago Lučić.

Preprodajali naj bi tudi kokain in konopljo, ki so jo v večjih količinah vzgojili med koruznimi polji na območju Murske Sobote.

Sojenje se po dobrih treh urah z branjem obtožnice še ni začelo, saj mora senat do torka proučiti spis in ugotoviti, ali so ugovori, ki so jih navajali zagovorniki obtoženih, utemeljeni.

Ujeti v prisluhe
Zagovorniki so podali številne ugovore pravne narave in zahtevali izločitev vrste dokazov. Večina zagovornikov se je strinjala z odvetnico Maksimiljano Kincl Mlakar, ki brani obtoženega Fadila Omića iz Velenja.

Kincl Mlakarjeva je izpostavila, da prikriti policijski ukrepi na podlagi okrožnega državnega tožilstva (ODT) niso bili pridobljeni na zakonit način.

Obtoženci so se namreč ujeli v prisluhe in tajna opazovanja, še trdnejše dokaze pa naj bi policija pridobila, ko so združbi podtaknili dva tajna policijska sodelavca, ki sta se sestajala z obtoženimi in od njih pod krinko odkupovala drogo.

Neomajna tožilka
Marija Sladič iz celjskega ODT je bila glede očitanih nezakonitosti povsem jasna, češ da zagovorniki niso podali nobenih novih ugovorov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Ti so bili podani že v fazi preiskave v ugovorih zoper obtožnico, zakonitost prikritih ukrepov pa so preverjali tako preiskovalni sodnik, izvenrazpravni senat kot tudi višje in celo vrhovno sodišče," je dejala Sladičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.