Slovenija
34 ogledov

Hervardi bodo ovadili ustavne sodnike

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zveza domoljubnih društev Hervardi bo ovadila vseh sedem ustavnih sodnikov. Razlog: slednji so namreč zavrgli pobudo društva za oceno ustavnosti dela zakona o volilni in referendumski kampanji.

Gre za tisti del zakona, ki vladi omogoča financiranje kampanje iz proračunskih sredstev. Po mnenju sodnikov pobudnik ni izkazal pravnega interesa, saj izpodbijana odločba neposredno ne posega v njegov pravni položaj.

Zveza pa je v odzivu na odločitev napovedala, da bo zoper sedem ustavnih sodnikov, ki so odločali o zadevi, vložila kazensko ovadbo, ker da "ustavno sodišče krši temeljne človekove pravice, namesto da bi jih varovalo". Napovedala je tudi shod na Trgu republike v Ljubljani 27. aprila.

Za ustavno pobudo so se v zvezi Hervardi, ki je eden od organizatorjev kampanje pred referendumom o zakonu o malem delu, odločili, ker naj bi omenjeni zakon omogočal preveč enostransko obveščanje in bi lahko privedel celo do nelegitimnosti same kampanje in referenduma. Poleg tega pa vlada, kot so opozorili, kampanjo financira z denarjem vseh davkoplačevalcev, "ne glede na politično pripadnost ali prepričanje glede vsebine referendumskega vprašanja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.