Slovenija
365 ogledov

Hidroelektrarne na Kolpi

Schengenfest Schengenfest
Nemško podjetje Ghrtminz bo hidroelektrarne gradilo tudi na slovenski strani. Okoljevarstveniki odločno proti.

Odločitev je padla, tudi na Kolpi bodo do leta 2021 postavili štiri večje hidroelektrarne s predvideno instalirano močjo med 80 in 100 MW. K odločitvi je najbolj pripomogla zagotovitev investitorja, nemškega podjetja Ghrtminz, da bo naredil vse za ohranitev okolja.

Ogrožene živalske vrste 

Dve hidroelektrarni se bosta nahajali na slovenski strani, kar že razburja lokalne okoljevarstvenike.  “To območje ima veliko naravovarstveno vrednost, izkazana je tudi velika biotska raznovrstnost in krajinska pestrost,” pravi predsednik Društva za Kolpo Jani Blažko. Po njegovih besedah se tu nahajajo ogroženi habitatni tipi, ki se prednostno ohranjajo v ugodnem stanju, ter habitati ogroženih prosto živečih rastlinskih in živalskih vrst.

Na spodnjem toku Kolpe sicer danes že delujeta dve mali hidroelektrarni v Ozalju, in sicer starejša Ozalij 1 zgrajena leta 1908 z instalirano močjo 3,3 MW ter leta 1952 zgrajena MHE Ozalij 2 z instalirano močjo 2,2 MW.

“Sporočili so nam, da bodo eno hidroelektrarno začeli graditi že takoj pred našim festivalom, le ene deset kilometrov stran,” je presenečen eden od organizatorjev Scehngenfesta Jernej Zajc. “Ker bi poplavili tudi območje Schengenfesta, se bomo borili proti tudi mi. Na naši strani bomo še danes začeli zbirati podpise in komentarje podpore,” dodaja. V podjetju Ghrtminz za naše klice niso bili dosegljivi. 

 

Kot ste nekateri bralci pravilo ugotovili, je prispevek prvoaprilska šala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.