Slovenija
18 ogledov

Hilda tiho kot miš za "prisilko"

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je napovedala, da bo na jutrišnji seji nadzorne Žurnal24 main
Hilda Tovšak. Sploh ni čakala na odločitev nadzornega sveta, temveč je že prejšnji teden po tihem vložila predlog za začetek prisilne poravnave. Nadzorniki zgroženi.

Na spletni strani Ajpesa so danes objavili predlog za začetek postopka prisilne poravnave velenjskega gradbinca.

Predlog za stečaj Vegrada so podala podjetja Martink iz Ljubljane, Tuš Nepremičnine iz Celja, Taxgroup iz Ljubljane, Lafarge Cement iz Trbovelj ter Ferrotransz 98 Kereskedelmi iz madžarskega Dabasa. Vegrad je na vse zahteve podal ugovore in se zavezal, da bo pripravil celovito poročilo o finančnem poslovanju in položaju družbe.

V obrazložitvi je podpisana direktorica Hilda Tovšak zapisala, "da obstajajo realne možnosti za njegovo [Vegradovo, op. a.] nadaljnje poslovanje ob izvedenem finančnem prestrukturiranju, ki kažejo na smotrnost uvedbe postopka prisilne poravnave zaradi zagotovitve normalnega in likvidnega poslovanja družbe".

Kot je znano, se je nadzorni svet šele včeraj seznanil s poročilom o insolventnosti družbe, ki ga je Tovšakova priznala prejšnji četrtek, torej prav na dan, ko je že vložila predlog za prisilno poravnavo na okrožno sodišče v Celju. Šele včeraj pa je nadzornikom sporočila, da za Vegrad predlaga prisilno poravnavo.

Za komentar o vloženem zahtevku smo želeli povprašati Sama Mastnaka, enega od treh članov nadzornega sveta, ki pa nam je zatrdil, da za to sliši prvič. Dejal je še, da nadzorni svet še ni odločen glede poti naprej.

Predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič pa je v sporočilu za javnost, ki ga je poleg medijev poslal tudi Hildi Tovšak, Samu Mastnaku in Branki Gabrijel, zapisal, da je bil šele danes seznanjen s tem, da je Tovšakova 12. avgusta na sodišče poslala predlog za prisilno poravnavo. Uprava pa ga o tem ni nikoli obvestila, niti na ponedeljkovi seji ne, ko je bila osrednja točka predstavitev poročila finančnega prestrukturiranja.

"Takšno delovanje uprave se mi zdi absolutno nezaslišano in je tudi v nasprotju z vsemi najmanjšimi standardi kooperativnega upravljanja. Po mojem mnenju takšno delovanje uprave kaže na ponižujoč odnos do nadzornega sveta," je zapisal Boštjančič in ob tem dodal, da bo na petkovi seji sprožil to vprašanje in da od drugih dveh nadzornikov pričakuje, da bosta delovala v luči odgovornih članov NS.

"Groba kršitev osnovnih načel upravljanja"
Iz PDP pa so v sporočilu za javnost ob tem zapisali, da predstavljata ugotovitev insolventnosti in javna objava tega dejstva ob hkratni vložitvi zahtevka za začetek postopka prisilne poravnave brez soglasja in vednosti nadzornega sveta "grobo kršitev osnovnih načel korporativnega upravljanja".

Takšno dejanje "izkazuje samovoljo poslovodstva, ki med drugim nastopa tudi v aktivni vlogi predstavnikov večinskega delničarja, in mora zanj tudi prevzeti vso odgovornost", so zapisali v PDP.

Zamolčanje vložitve zahtevka za začetek postopka prisilne poravnave ob ugotovitvi insolventnosti predstavlja tudi neustrezno informiranje in zavajanje nadzornega sveta, manjšinskih lastnikov družbe, upnikov in zaposlenih, še dodajajo.

Kot je znano, naj bi se nadzorniki šele v prihodnjih dneh in po tehtnem premisleku odločili, ali bodo upoštevali njene želje po prisilni poravnavi ali pa se bodo raje odločili za stečaj podjetja, ki bi bil s stališča upnikov precej ugodnejši.

Rok 15 dni
Celjsko sodišče je sicer danes sprejelo sklep, po katerem mora Vegrad v 15 dneh dopolniti svoj predlog z ustreznimi prilogami, kot so poročilo o finančnem položaju in poslovanju, poročilo revizorja in načrt prestrukturiranja.

Vegrad mora tudi založiti skoraj 1.800 evrov, kolikor znaša predujem za postopek. V nasprotnem bo sodišče sprožilo začetek stečajnega postopka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.