Slovenija
24 ogledov

Hilde ni bilo, preveriti morajo njeno stanje

slovenija 19.11.10 Hilda Tovsak, sojenje, cista lopata, vegrad, okrozno sodisce Nik Rovan
Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes nadaljeval predobravnavni narok v zvezi z domnevnim nedovoljenim dajanjem in prejemanjem daril pri posredovanju tujih delavcev za Teš 6.

Prvoobdolžene Hilde Tovšak tudi v drugem poskusu iz zdravstvenih razlogov ni bilo na sodišče, ki je zato izvedencu zdravstvene stroke naložilo, naj preveri njeno stanje.

Sodnica Vanja Verdel Kokol se kljub temu, da je nekdanja direktorica Vegrada, ki sicer prestaja zaporno kazen, že drugič opravičila svoj izostanek, še ni odločila, da jo izloči iz postopka. Na odločitev o tem bo počakala do poročila izvedenca, nadaljevanje naroka pa je razpisala za 1. oktober.

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan danes ni želel komentirati, ali se s Tovšakovo pogajajo o priznanju krivde.

Omenjena zadeva je sicer zaključena za dva od soobdolženih, zastopnika poljskega podjetja Remak Marka A. Konfisza in Aleša Pangerca, ki sta krivdo priznala in bila ob denarni kazni obsojena na vsak leto zapora z možnostjo odslužitve preostanka kazni z delom v splošno korist.

Preostali krivde ne priznavajo

Trojica soobdolženih Uroš Plankar, Aleš Mak in Darka Rudolf krivde ne priznava. Skupaj z družbama Slavc in Terbo naj bi po Furlanovih besedah vsi sodelovali ter vedeli za nedovoljeno dajanje in prejemanje daril. Na sodišču je danes manjkal tudi Mak, medtem ko sta Plankar in Rudolfova prišla.

Obramba je danes za nadaljevanje postopka predlagala tudi zaslišanje obeh že obsojenih, Konfisza in Pangerca, nekaj srbskih varilcev, ki jih je za delo najela družba Terbo, in še nekaterih prič. Ob tem pa je zahtevala izločitev obremenilnih dokazov, do katerih se je policija dokopala s tajnim policijskim sodelavcem, a po njihovem mnenju nezakonito.

Tožilec je temu nasprotoval, kot je povedal po obravnavi, pa gre za standarden manever obrambe. Po mnenju tožilstva so bili vsi dokazi pridobljeni zakonito in v dobri veri, je zatrdil Furlan.

Komentarjev 2
  • Žvižgač 21:52 05.september 2013.

    Naj crkne, da nas neha obremenjevati, sedaj jo moramo še hraniti, svinjo.

  • ac-dc 18:14 05.september 2013.

    Njeno stanje bi morali preveriti že pred leti preden je začela delati nacionalno škodo. Na sistematskih pregledih imajo tudi psihologe. Čemu?