Slovenija
24 ogledov

Hildi zapor ne uide več

slovenija 19.11.10 Hilda Tovsak, sojenje, cista lopata, vegrad, okrozno sodisce Nik Rovan
Tovšakova neuradno soglašala, da jo v ženski zapor na Igu preselijo še pred 20. junijem. Proti njej medtem še pet postopkov.



Nekdanja šefinja Vegrada Hilda Tovšak že četrti dan prestaja zaporno kazen zaradi podkupovanja državnega uslužbenca v zameno za gradbeni posel na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana na Brniku leta 2007 v tako imenovani zadevi Čista lopata.

Iz pripora takoj v zapor

 Ljubljansko okrožno sodišče ji je, neuradno, sprva prejšnji teden najprej odredilo, naj v zapor na Ig pride 20. junija dopoldne, da bi tedaj začela prestajati leto in dva meseca zaporne kazni, a so jo v ženski zapor na Igu pripeljali že v petek pozno zvečer. V celjskih zaporih je bila tako priprta le nekaj ur od petka zjutraj, ko se je po slabem tednu skrivanja sama predala policiji.

Nekaj ur po predaji jo je zaslišal mariborski preiskovalni sodnik, med drugim neuradno tudi o tem, kam in zakaj se je umaknila, ko so jo 17. maja izpustili iz pripora. Med tem zaslišanjem je imel sodnik v rokah že novo odredbo ljubljanskega sodišča s pozivom, naj Tovšakovi nemudoma odpravijo pripor in jo pošljejo na prestajanje zaporne kazni na Ig. Pogoj za to, da so jo lahko preselili na Ig, je bila prav odprava pripora.

Ni vedela, da jo iščejo

Temu je sodnik v Mariboru sledil, ji pripor odpravil in ocenil, da Tovšakova kljub enotedenskem izginotju ni begosumna. Neuradno naj bi namreč dokazala, da sama sploh ni vedela, da je bil zoper njo spet odrejen pripor manj kot 24 ur za tem, ko je bila po treh mesecih v priporu izpuščena na prostost. Kmalu po vrnitvi domov naj bi se odločila, da se umakne pred svojci, prijatelji in drugimi ter si vzame čas za premislek. Prav zato naj bi izklopila tudi vse svoje mobilne telefone. Posamezniki iz policijskih vrst opozarjajo, da Tovšakovi dejansko ni mogoče očitati, še manj pa dokazati, da je resnično pobegnila, “saj se je umaknila, ko je bila uradno svobodna, sklep o odreditvi pripora pa ji ni bil vročen”.

Lahko ob dokumente

Ko je višje sodišče marca Tovšakovi izreklo pravnomočno sodbo, je bila v priporu. Zato niti tožilstvo niti sodišče tedaj nista podvomili o tem, da bi se lahko izognila prestajanju kazni in pobegnila, preden bi dobila poziv v zapor. Ob izpustitvi iz pripora pred dobrim tednom ji zato niso zasegli osebnih dokumentov, prav tako od nje niso zahtevali javljanja na policijski postaji, čeprav bi to lahko storili.

Komentarjev 16
  • ac-dc 19:03 27.maj 2013.

    Prav ima. Bila je spuščena in ne v priporu. Iz te zgodbe so predvsem novinarji delali članke brez pametne osnove in to ne prvič ali zadnjič. Od nečesa pa morajo živeti, a ne?Ta mi je všeč: ..."se odločila, da ...prikaži veča se umakne pred svojci, prijatelji in drugimi ter si vzame čas za premislek"Premislek...Časa za premislek bo imela še na pretek.

  • McBobo 15:05 27.maj 2013.

    Joj, nisem kriva. No dobr, potem te pa ne bomo dali v čuzo.Ma kakšna pravna država je to? Sodišče mora po hitrem postopku dosodit in v primeru krivde policija lisice na roke, v avto in direkt na Dob. <br ...prikaži več />Od malega človeka se pa za vsako najmanjšo napako zahteva kazni in se ga označi za velikega kriminalca. In zakaj je Hriberšek že v zaporu, hilda pa še ne, pa čeprav je hilda že desetletja nazaj zganjala kriminal?

  • provni 14:49 27.maj 2013.

    Nikjer ne piše ali ji bo naložena vrnitev ukradenega ali nezakonitega pridobljenega denarja. Drugače se splača ukrati 10 milionov EUR, iti za nekaj časa v zapor in ko prideš ven si bogat.