Slovenija
26 ogledov

"Hildin nateg nenačrtovan"

Če se to ne reši, bo toliko stečajev, da bo vse bolela glava, ocenjuje poznavale Žurnal24 main
Celovški dvori. Brez dogovora med Vegradom, NLB in izvajalci bo še panika.
Če ni uporabnega dovoljenja, je vselitev protizakonita

Pozor. “Vselitev v stanovanje, ki nima uporabnega dovoljenja, bi bila protizakonita,” opozarja Jože Poplatnik iz nepremičninske družbe Domart. V primeru nakupa stanovanja, ki še nima uporabnega dovoljenja, lahko kupec skladno z zakonom zadrži pet odstotkov kupnine, pojasnjuje.

Ara. Na brezplačni številki Vegrad nepremičnin so nam pojasnili, da bodo kupci stanovanje v Celovških dvorih plačali šele po tem, ko bo Vegrad dobil uporabno dovoljenje. Ob rezervaciji stanovanja pa se vplača le deset odstotkov are. “Pogodba po navadi predvideva vselitev do določenega roka. Če takrat ta ni mogoča, je v pogodbi po navadi določena zamudnina, praviloma do določenega odstotka vrednosti stanovanja. Kadar pa se stvar vleče v nedogled, lahko kupec zahteva razdrtje pogodbe in vračilo dvakratnika are. Vse pa je odvisno od določil konkretne pogodbe,” opozarja Poplatnik. Tisti, ki si stanovanje želijo kupiti, pa bodo najbrž raje kot vračilo are zahtevali dodaten popust, dodaja poznavalec.

Prva dama Vegrada Hilda Tovšak najbrž ni nameravala prevarati podizvajalcev v Celovških dvorih, ocenjuje pravnik, ki primer dobro pozna.

Spomnimo, podizvajalci so se strinjali, da kot del plačila dobijo stanovanja, vendar v pogodbi ni izrecno pisalo, da brez bremen. Tako je zdaj na njih hipoteka NLB, ki je ta noče umakniti.

Takih primerov je veliko
Gotovo ni bila volja podizvajalcev, da za plačilo dobijo s hipoteko obremenjena stanovanja. Ko so sklepali pogodbe, nihče ni niti pomislil, da se stanovanja ne bi prodala.

Pogajanja z naročnikom tudi niso bila možna, to je bila logika podpiši, ali pa bom našel koga drugega
,” ocenjuje naš vir. Take pogodbe imajo podizvajalci tudi v drugih primerih.

In kako naprej? “Lahko se zgodi čudež in Vegrad poplača posojila, NLB pa umakne hipoteke. Druga možnost pa je, da se vsi usedejo in se dogovorijo. Zdaj se z Vegradom ne da pogovoriti, dobavitelje pošilja kar na NLB. Logično je tudi, da NLB ne bo umaknila hipoteke, dokler ta ne bo poplačana,” meni poznavalec.

Kot smo že poročali, podizvajalci Celovških dvorov grozijo, da Vegradu, če ne bo poravnal računov, ne bodo izročili dokumentacije. Brez nje pa ne bo uporabnega dovoljenja in vselitev. Dokumenti so po oceni našega sogovornika edino upanje dobaviteljev. Sodišča v takih sporih sicer praviloma razsodijo v korist investitorja.

Začasno odredbo za izročitev dokumentacije je možno dobiti že v enem mesecu, ampak potem je možen ugovor, zadeva pa gre v redni postopek in se zavleče. Mislim, da je vsem v interesu, da gredo stanovanja na trg,” pravi.

Dogovor v korist vseh je možen
Odvetnik, ki ni želel biti imenovan, nam je povedal, da so podoben zaplet banka, izvajalci in investitor že rešili. Banka je izračunala, da za poplačilo potrebuje kupnino na primer desetih stanovanj. Investitor in dobavitelji so se strinjali, da gre denar od prvih desetih stanovanj banki, ta pa je, ko so bila stanovanja prodana, umaknila hipoteko. Tako so svoja stanovanja brez bremen na koncu dobili tudi investitor in dobavitelji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.