Slovenija
14 ogledov

Hildin rok je nerealen

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Celovški dvori. Če ne bo plačila do naslednjega tedna, vseljivi šele oktobra.

Podizvajalci v Celovških dvorih del ne morejo končati do 20. avgusta, kot je ta teden zagotovila prva dama Vegrada Hilda Tovšak. Tako so ji namreč po ogledu zatrdili Vegradovi inženirji.

"To je zavajanje javnosti, ker smo inženirje in njo, da potrebujemo 60 dni za dokončanje del, obvestili pred enim tednom," je bil oster Miro Požar, predstavnik združenih podizvajalcev.

Penali v višave

Kazen. Vegrad je na današnji dan za penale, ker ni pravočasno predal stanovanj, dolžen že 2,5 milijona evrov. Če Vegrad 150 stanovanj, ki jih je Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana kupil najprej, ne bo predal do konca avgusta, bodo penali dosegli že deset odstotkov pogodbene vrednosti.

60 dni od plačila
"Če bi bilo danes plačano, pa ne bo, bi bil to 7. september," je včeraj dejal Požar. Če pogovori o plačilu in nadaljevanju del ne bodo stekli takoj, se lahko dela zavlečejo še za en mesec več zaradi avgustovskih dopustov dobaviteljev, zatrjuje.

V tem primeru bodo Celovški dvori dokončani najprej proti koncu oktobra. Plačila, 9,3 milijona evrov za že opravljena dela, kot pravi, še vedno niso dobili, neopravljenih del pa je za 1,5 milijona evrov.

Podizvajalci morajo namreč namestiti še zunanje žaluzije, pregradne stene na balkonih, računalniške sisteme in del strojnih inštalacij.

V Vegradu na vprašanje, ali so podizvajalcem dolgove poplačali, včeraj niso odgovorili, prav tako ne, ali bodo za dokončanje projekta najeli druge podizvajalce. Povedali so le, da zaključevanje objekta poteka po dogovorjenem terminskem planu.

"Izvedba večine še potrebnih del je usklajena, za preostala se še dogovarjamo. Drugih podrobnosti ne moremo komentirati," je sporočil Matjaž Lekše iz Vegrada.

Tudi denar banke
Požar sicer pravi, da se o plačilu in nadaljevanju del niso niti dokončno dogovorili, drugih podizvajalcev pa Vegrad po njegovem mnenju ne more najeti. Kot pravi, bi bili ti dražji, želeli bi daljše roke, prav tako pa ne bi mogli dati garancij za izdelke, ki so že vgrajeni.

Tovšakova je sicer na Odmevih dejala, da so se z banko in Mestno občino Ljubljana o novih rokih že pogovorili; banka naj bi jim zagotovila tudi potrebna sredstva za poplačilo podizvajalcev oziroma zaključevanje objektov. Neuradno naj bi za financiranje poskrbela Nova Ljubljanska banka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.