Slovenija
197 ogledov

Himalaja vzela številne Slovence

Nevarna Himalaja je vzela več kot 20 slovenskih alpinistov. (Foto: AFP) Žurnal24 main
Alpinisti z vsega sveta odhajajo v gore z zavestjo, da lahko za vedno ostanejo tam. Posebej nevarna je Himalaja, kjer je življenje izgubilo že več kot 20 slovenskih alpinistov.

Leta 1977 je na Gašerbrumu izginil 25-letni Drago Bregar, šest let pozneje pa je v lednem plazu pod Manaslujem umrl 31-letni Nejc Zaplotnik - vrhunski alpinist, gorski reševalec in gorski vodnik. Leta 1985 je v smrt zdrsnil 27-letni Borut Bergant. S tovarišem sta sestopala z Jalung Kanga.

Leta 1991 sta 35-letna Marija Frantar ter 36-letni Jože Rozman odšla proti vrhu Kangčendzenge, kjer jima je očitno zdrsnila in sta umrla. Dve leti pozneje je umrl Boštjan Kekec, alpinist iz Škofje Loke, tedaj udeleženec slovenske odprave na K2 (8611 m). Zbolel je za višinsko boleznijo in potem toliko je oslabel, da ni mogel več sam sestopiti. Med transportom v dolino je izdihnil.

Leta 1992 je v daljnem Nepalu spet ugasnilo življenje enega naših odličnih alpinistov. Med pristopnim pohodom je utonil 31-letni Damjan Vidmar. Leta 1994 je med sestopanjem izginil 25-letni Beno Dolinšek. Med poskusom prvenstvenega solo vzpona prek zahodne stene Gašerbrum 4 v Karakorumu je leta 1995 umrl Miroslav Svetičič. Istega leta je med sestopom s Pisanga zdrsnil celjski planinec Drago Žlof. Leta 1996 je med sestopanjem k reki Seti, po kateri so pluli z rafti, izginil 36-letni Marin Gasparini, udeleženec trekinga.

Istega leta je v Nepalu za Žigom Petričem in Bojanom Počkarjem izginila vsaka sled. Leta 1997 je z grebena med vzhodnim in zahodnim vrhom Nuptseja v smrt omahnil Janez Jeglič. Leta 2000 je pri sestopu z Džonngsanga umrl Andrej Markovič. Istega leta je pod vrhom Lakpa Dordže umrl Andrej Zaman.

Leta 2004 je med povratkom odprave na Daulagiri na meliščih Kalopani umrl Jože Šepič, ki je želel kot prvi slovenski alpinistični turist osvojiti vrh 8167 metrov visokega Daulagirija. Leto pozneje je na Everestu ostal Marko Lihteneker. Štiri leta pozneje se z gore Mustagh Tower ni vrnil Pavle Kozjek, prvi slovenski alpinist, ki je osvojil Mount Everest brez dodatnega kisika. Letos se je na Manasluju, osmi najvišji gori sveta, smrtno ponesrečil slovenski alpinist in gorski reševalec Franc Oderlap iz Mežice. Med solo vzponom na Langtang Lirung se je istega leta ponesrečil tudi ponesrečil Tomaž Humar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.