Slovenija
28 ogledov

Hiperaktivni zaradi lizike?

Etiketa na liziki Etiketa na liziki
Zaradi previdnosti morajo imeti izdelki, ki vsebujejo določena barvila, opozorilo.

Poleg sestavin lizike, kjer je naštetih več aditivov, je zapisano opozorilo "Lahko škodljivo vplivajo na aktivnost in pozornost otrok!". "Kako naj dovolim otroku takšno sladkarijo," pravi oče, ki je liziko po tem, ko je prebral deklaracijo vrgel v koš.

Na Inštitutu za varovanje zdravja pojasnjujejo, da je je zahtevo, da se živila označena s takšno oznako postavil Evropski parlament na osnovi previdnostnega principa za vsa živila, ki vsebujejo barvila E102, E104, E110, E122, E124 in E129.

Barvila in hiperaktivnost

Študijska skupina Univerze v Southamptonu v Veliki Britaniji je namreč raziskovala možne povezave med prehranskim vnosom določenih aditivov za živila (barvil E102, E104, E110, E122, E124 in E129 in konzervansa natrijevega benzoata E211) in med pojavom zmanjšane pozornosti in hiperaktivnosti otrok (ADHD – ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder).

"Študija zaključuje, da med uživanjem eksperimentalne mešanice aditivov in hiperaktivnostjo pri 8-9-letnikih ter 3-letnikih obstaja povezava, ki so jo zaznali starši in učitelji teh otrok," pojasnjujejo na IVZ.

Evropska agencija za varnost hrane je na osnovi študije sprejela mnenje, da študija dejansko nakazuje na nekatere neželjene vedenjske učinke pri otrocih, vendar so dokazi še vedno omejeni in niso statistično značilni. Poleg tega je druga študija, ki so jo opravili na Irskem pozneje ugotovila, da je zaužita količina aditivov, ki so predmet zgoraj omenjene študije, pri mladostnikih in otrocih na Irskem precej nižja od odmerkov, ki so bili uporabljeni v študiji.

Otroku raje ponudite sveže sadje

Kljub temu na IVZ staršem svetujejo, da za sladke prigrizke otrok raje poskrbijo s prijetno ponujenimi priboljški sadja in zelenjave, ki jih je v tem času obilo na voljo. "Hrana, ki je tako predelana, da potrebuje več aditivov, naj tudi sicer ne bo pogosto na našem jedilniku," pravijo. "Od aditivov za živila so barvila in arome velikokrat tehnološko 'najmanj potrebni' aditivi."

Komentarjev 5
  • erikkk 11:23 12.julij 2013.

    "Kako naj dovolim otroku takšno sladkarijo," pravi oče, ki je liziko po tem, ko je prebral deklaracijo vrgel v koš"A veš oče tako je; važn da se kupi pa četudi se ponuja strup, samo da se služi....<br ...prikaži več />Dokler se bodo dovolile deklaracije z navodili in ne prepoved takih stvari na polico ... se bo strupilo še naprej. ...

  • punca05 10:25 12.julij 2013.

    hiperaktivni so zaradi računalnikov. Je pa res...ne podpiram kemije in tudi to, da bi moral pojesti res enormno količino takih živi, da bi bil zaradi tega hiperaktiven. Ljudje so tudi malo prismojeni. Nekdo je rekel, da bo tožil Ljubljanske mlekarne, ...prikaži več ker je njegov otrok alergičen zaradi KAO mleka.

  • Stolp 09:03 12.julij 2013.

    Poglejte samo koliko E-jev mrgoli notri. Ps tisti starši, ki to kupujejo otrokom moreajo res biti mal premaknjeni.