Slovenija
19 ogledov

Hiša zgori, kredit ne

Na okrogli mizi o trendih na globalnih kapitalskih trgih in pravem trenutku za v Žurnal24 main
V Ljubljani je potekala prva študentska Finančno-borzna konferenca. Govora je bilo o trendih na globalnih kapitalskih trgih.

Pri prvih korakih vlaganja v vrednostne papirje je ena od ključnih lastnosti vztrajnost. ˝Premisliti je treba, komu boste zaupali upravljanje svojega premoženja,˝ je na predavanju mladim, večinoma študentom, poudaril Samo Lubej, neodvisni finančni svetovalec. Ani Klemenčič, predsednica uprave GBD, je na okrogli mizi izpostavila anekdoto o stranki, ki je v poslovalnico prinesla vrečko denarja. ˝Hišo zgradiš s kreditom, a če hiša zgori, kredit ostane,˝ je pojasnilo stranke povzela Klemenčičeva. Prve študentske Finančno-borzne konference se je udeležilo okoli sto študentov. ˝Upamo, da bo konferenca ponavljajoč se projekt, vendar smo finančno omejeni. Želimo si, da bi potekal vsako drugo leto ali pa vsaj na pet let,˝ je povedal Nejc Slovnik, član vodstva Študentske borze, organizatorke konference.

 

Študentska borza

Fiktivni trg. Študentska borza, ki deluje v okviru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, je bila ustanovljena pred 15 leti. Gre za fiktivno borzo, kjer študenti na spletu navidezno trgujejo z vrednostnimi papirji. V zadnjih šestih letih je število uporabnikov naraslo z dveh na 15 tisoč, mesečno pa borza podeli tudi nagrado v višini 300 evrov najboljšim uporabnikom.

Bolje bi bilo kupovati
Draško Veselinovič, predsednik uprave Deželne banke Slovenije, meni, da se na makro ravni negativno odraža tisto, kar se posamezniku zdi razumno ravnanje v času finančne krize. ˝Zakaj bi kupil pralni stroj, če je ta še dober? Bom še malo vozil ta avto, ker ne vem, ali bom sploh obdržal delovno mesto. Tako razmišljajo ljudje in ne kupujejo novih oblačil, bele tehnike ... Ker vsi varčujejo, se ne zapravlja, posledično ni produkcije in tako naprej,˝ je pojasnil Veselinovič.

Vlagati ali ne?

Kaj storiti s sto tisočaki, ki jih imamo na banki, je moderator okrogle mize Peter Frankl, urednik časnika Finance, vprašal Bogdana Pušnika iz Skupine Medvešek Pušnik. ˝Če to ni vaših zadnjih sto tisočakov, bi predlagal upravljanje premoženja. V nasprotnem primeru pa raje polovico od njih na banko, v upravljanje pa le preostalih petdeset, ki jih ne bi pogrešali,˝ je predlagal Pušnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.