Slovenija
21 ogledov

Hiše se posedajo, od države niti evra

poplave maribor Nino Verdnik
Po poplavah. Nekateri v tožbo zoper Verbund. Del sredstev za regulacijo struge je na voljo.

“Niti evra še nismo dobili od države za sanacijo po poplavah. Nekatere družine imajo velike težave s hišami, ki se posedajo, ker so bile pod vodo,” pravi Jožef Škof, predsednik Krajevne skupnosti Malečnik – Ruperče.  V tem naselju, ki spada pod Mestno občino Maribor, je bilo poleg Dogoš v poplavah Drave novembra lani najhuje. Številne hiše in ceste so bile pod vode, škoda pa je segla v milijone evrov.

Naj si pomagajo sami

Ve se, da so vsega krivi Avstrijci, ki so spustili nekontrolirano vodo na slovensko stran. Nekateri naši krajani se bodo pridružili tožbi zoper avstrijski Verbund,” še dodaja Škof. Kot danes poroča Dnevnik, se je namreč več kot 60 slovenskih in avstrijskih državljanov in podjetij, pridružilo skupinskemu odškodninskemu zahtevku proti upravitelju dravskih hidroelektrarn na avstrijski strani. Podjetju Verbund. Zastopa jih celovški odvetnik Franz Serajnik. Verbund je po njegovem ogrozil javno varnost, ker novembra lani začel prazniti jezove hidroelektrarn v trenutku, ko je zaradi močnih padavin Drava začela poplavljati okoliška območja. “Je pa žalostno, da so državljani v takih nesrečah sami in morajo sami iskati krivca in pravico,” je še za Žurnal24.si dodal Škof.

Čakajo na ministra

Sicer pa krajani Malečnika že nekaj let opozarjajo, da je potrebno regulirati staro strugo Drave, da bodo varni pred poplavami. Dravske elektrarne Maribor (DEM), ki upravljajo z reko, imajo za ta poseg že nekaj časa rezervirana sredstva, kar nam je potrdil tudi direktor podjetja Viljem Pozeb. “Čakamo ministra Židana, da se odzove na našo povabilo in da mu predstavimo resno stanje. Da ne bo prišlo spet do kakšne katastrofe,” še pravijo v Malečniku.

Komentarjev 1
  • Pepe007 13:02 11.julij 2013.

    Imamo neko vlado, še več, imamo celo "svojega" komisarja za okolje v Bruslju, ki je nadvse popularen politik po javnomnenjskih anketah, ljudje pa se morajo tu za pravico boriti sami.