Slovenija
192 ogledov

Hišna kolobocija v Rušah

Hiša Vilija Rezmana Nino Verdnik
Skrivnostna poravnava. Hiša nekdanjega poslanca in župana gre na dražbo.

"Svojo staro hišo sem pred približno štirimi leti prodal Stavbarju, podjetje pa mi jo je obročno odplačevalo. Ker je šlo vmes v stečaj, niso pravočasno poravnali vse kupnine," razlaga Vili Rezman, nekdanji poslanec stranke Desus in bivši župan Občine Ruše. Hiša, v kateri je živel dolga leta, gre na dražbo.

Stečajna upraviteljica podjetja Stavbar Marina Marinc Pilej pojasnjuje, da so zahtevali razveljavitev sklenjene kupo-prodajne pogodbe. "Zdelo se nam je, da je bil ta posel škodljiv za Stavbar," pravi in nadaljuje: "Vrnjeno bi morali dobiti že plačano kupnino, a gospod teh sredstev nima, zato smo se po vložitvi izpodbojne tožbe sodno poravnali, da se hiša vrne v stečajno maso podjetja."

Poravnava je skrivnost

Junija letos je sodišče v Mariboru izdalo sklep, da se hiša lahko proda. Rezman je namreč letos umaknil pritožbo, ki jo je vložil na Višje sodišče v Ljubljani zoper sklep mariborskega okrožnega sodišča, po katerem je imel Stavbar gradnje v stečaju soglasje, da odstopi od že sklenjene pogodbe. Rezman in stečajna upraviteljica sta se nato v imenu podjetja sodno poravnala. "Pogodili smo se za ceno. Oni mi niso nič dolžni, jaz pa sem brez kakršnihkoli obveznosti," pravi nekdanji župan. Na vprašanje, koliko mu je podjetje dolgovalo, odgovarja: "To je moja zasebna stvar."

Dražba čez dober mesec

Rezman je v stečajno maso nekdanjega mariborskega gradbinskega podjetja, ki je v Rušah postavilo kar nekaj projektov, prijavil dve terjatvi; eno v višini skoraj 105 tisoč evrov in drugo v višini 8.800 evrov. Obe sta sodno poravnani, piše na posodobljenem končnem seznamu preizkušenih terjatev, objavljenem prejšnji teden.

Dražba okrog 400 kvadratnih metrov velike hiše bo 16. oktobra. Stečajna upraviteljica jo prodaja po izhodiščni ceni dobrih 104 tisoč evrov, medtem ko je na prostorskem portalu geodetske uprave njena vrednost ocenjena na dobrih 126 tisoč evrov.

80 milijonov terjatev

Upniki so v stečajno maso podjetja Stavbar gradnje Maribor prijavili za nekaj več kot 80 milijonov evrov terjatev. Od tega jih je prednostnih dober milijon, stečajna upraviteljica pa jih je priznala za skoraj 47 milijonov. Prereka jih za nekaj več kot 19 milijonov, 9,5 milijona evrov terjatev pa je priznala pogojno.

Komentarjev 1
  • izvedenec 11:54 11.september 2012.

    tudi Rezman s prsti v marmeladi; lepo privilegirano ceno je dosegel, to bi moralo zanimati kriminaliste