Slovenija
102 ogledov

Hišna preiskava pri Snežiču

Rado Snežič je na prostosti. Žurnal24 main
Mariborski policisti so ob vrnitvi v Slovenijo pridržali lastnika Meltala Rada Snežiča, osumljenega utaje okoli 600 tisoč evrov davka.

 

Preiskave v mariborskih podjetjih

Več si preberite tukaj.

Policija je lastniku podjetja Meltal Radu Snežiču, osumljenemu gospodarskega kriminala, odvzela prostost in ga po naših podatkih odpeljala domov, kjer bodo opravili hišno preiskavo. To je potrdil tudi Snežičev odvetnik Boris Mileta. Ob tem je dejal, da ne ve, ali bo Snežič po hišni preiskavi izpuščen na prostost ali pa bo pridržan.

Tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Franc Virtič je za zurnal24.si potrdil, da so prostost odvzeli eni osebi. Kje je lastnik Meltala zdaj, ni znal povedati. "V okviru pridržanja se lahko opravijo tudi hišne preiskave," je odgovoril na vprašanje, ali pri njem opravljajo hišno preiskavo.

Snežič, ki se je danes vrnil iz tujine – bil je na dopustu v Ameriki –, je zbranim novinarjem ob prihodu dejal, da možnosti odvzema prostosti ni izključeval. Sklical je novinarsko konferenco, ki naj bi bila ob 16. uri, a so ga policisti ob prihodu aretirali. Novinarska konferenca je tako potekala v njegovi odsotnosti, vodila pa sta jo odvetnik Mileta in Snežičev davčni svetovalec Damijan Špes.

 
 

Izjave organov pregona na njihovi prvi novinarski konferenci so delovale tako zmedeno, da puščajo nepristranski vtis, da niti sami ne vedo, kdo naj bi oziroma je utajeval davčne obveznosti in kakšna je vloga Meltala v zastavljeni medijski zgodbi.

Damijan Špes, davčni svetovalec

 
Snežičev odvetnik zavrača očitke
Mileta je v celoti zavrnil očitke o domnevni vpletenosti Meltala v kazniva dejanja s področja gospodarskega kriminala in poudaril, da Snežiču nikoli ni svetoval, naj se še ne vrne iz ZDA. "Pričakovali smo, da bo prišlo do pridržanja, kljub temu pa se je Snežič odločil za vrnitev," je dejal.

Po besedah Snežičevega odvetnika je "bistvo problema" v petih podjetjih in enem samostojnem podjetniku, ki državi niso plačevali davkov, gre pa za podjetja, ki so poslovno sodelovala tudi z Meltalom. Toda njihovo neplačevanje davkov, tako Mileta, ni povezano z Meltalom.

Meltal je po njegovem mnenju žrtev "nedodelanosti ali celo premajhnega poznavanja predpisov o gospodarskem poslovanju", ne izključuje pa niti možnosti morebitnih političnih pritiskov.

Najbogatejši Mariborčan Rado Snežič in direktor Damijan Zorko naj bi po podatkih policije prek tako imenovanih slamnatih podjetij (omenjajo predvsem Aleko, Bastion, ISP, ICKM in Rovokopač) utajila okrog 600 tisoč evrov davka, obstaja pa sum, da je ta znesek bistveno višji.

Damijana Zorka je policija pridržala že v torek, ko je po vsej Sloveniji opravila 54 hišnih preiskav in iz Meltala odpeljala več škatel dokumentacije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.