Slovenija
74 ogledov

Hišna preiskava zaradi NPU, Lah odstopil

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
V stavbi Ram Investa poteka hišna preiskava zaradi spornih poslov z notranjim ministrstvom o najemu stavbe za potrebe nacionalno-preiskovalnega urada (NPU). Preiskava tudi na MNZ. Odstopil državni sekretar Damjan Lah.

Zastopnik podjetja Ram Invest Stojan Zdolšek je potrdil kriminalistično preiskavo v omenjenem podjetju. Kot vzrok preiskave je navedena zloraba uradnega položaja, a osumljen ni nihče iz podjetja, je povedal.,

Preiskava poteka tudi v stavbi ministrstva za notranje zadeve v pisarni in v pisarni generalnega sekrerarja Damjana Laha. Preiskava naj bi bila usmerjena v ugotavljanje utemeljenosti sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe, storjenih s strani uradnih oseb.

Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek je za Žurnal24 potrdil, da kriminalisti izvajajo dve presikavi v sklopu kriminalsitične preiskave, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo. "Zaradi tajnosti predkazenskega postopka vam več informacij ne moremo posredovati. Prav tako vam ne moremo, zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov, posredovati informacij o fizičnih osebah na katere se preiskava nanaša."

V precepu preiskovalcev naj bi bila pogodba med MNZ in Ram Investom zaradi najema stavbe "slovenskega FBI". Država namreč za najem prostorov NPU na mesec plača 136 tisoč evrov, Ram Invest pa za leasing Hypo Leasingu plača po 125 tisoč evrov na mesec, s čimer Igor Jurij Pogačar, lastnik Ram Investa, v žep pospravi 11 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja vsak mesec.

Kot je znano, sta pred tedni tako Računsko sodišče kot Komisija za preprečevanje korupcije ugotovili nepravilnosti pri najemni pogodbi, pod katero je bila podpisana ministrica Katarina Kresal, sicer tudi prijateljica Pogačarja. Kresalova je zaradi očitkov nepreklicno odstopila. Lah, pri katerem naj bi opravljali preiskavo, je kot generalni sekretar ministrstva vodil postopek najema stavbe.

Komentarjev 2
  • 1111 13:55 09.september 2011.

    kje je sedaj pravna država, da to psičko obsodi ???

  • sweetdogs 12:56 09.september 2011.

    11.000€ profita na mesec pa še stavbo vredno več 10 milijonov € mu bomo odplačali Slovenci.Lepo je svojo nalogo izpolnila Kresalka