Slovenija
29 ogledov

Hišne preiskave zaradi gospodarske kriminalitete

slovenija, kriminalisti, policija, kamnik, foto: nik rov Nik Rovan
Skupno je pridržanih pet ljudi, vse aktivnosti kriminalistov pa so vezane na sume gospodarske kriminalitete. Neuradno naj bi bile preiskave povezane s podjetjem Orion in davčnim dolžnikom Trifunovićem.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na območju ljubljanske, mariborske, koprske in novogoriške policijske uprave na podlagi odredb sodišča opravili 12 hišnih preiskav na naslovih fizičnih oseb ter štirim osumljenim osebam odvzeli prostost. 

"Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi. Zagrožena kazen za obe kaznivi dejanji je do 8 let zapora.

Prali so denar

Preiskovalci sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane od januarja do aprila preteklo leto zlorabila svoj položaj s tem, da je v dogovoru z drugimi udeleženci kaznivega dejanja prekinila vezave več depozitov te družbe, zato da jih je lahko pridobila gospodarska družba iz Velike Britanije, in sicer z navidezno izvršbo denarnih sredstev pod pretvezo izterjave lažne terjatve, ki pa ji odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane namenoma ni nasprotovala. Na ta način je družba iz Velike Britanije na svoj račun v tujini prejela okoli milijon evrov.

Preiskovalci sumijo tudi, da sta odgovorni osebi gospodarske družbe iz Ljubljane pri tem kaznivem dejanju pomagala še odgovorna oseba gospodarske družbe iz Velike Britanije, ki je slovenski državljan, in odvetnik te družbe iz Maribora, ki je družbo zastopal pri izterjavi lažne terjatve.

V zvezi z nadaljnjim razpolaganjem s tem denarjem so tri osebe, vse državljani Slovenije, osumljene kaznivega dejanja pranja denarja.

Na delu tudi mariborski kriminalisti

Hišne preiskave pa v vseh štirih že omenjenih policijskih upravah opravljajo tudi mariborski kriminalisti. Izvajajo osem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter osebnih vozil, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze.

Šest preiskav skupnih z NPU

Od osmih hišnih preiskav jih mariborski kriminalisti izvršujejo šest skupaj s preiskovalci NPU, ki vodijo že omenjeni predkazenski postopek zoper nekatere iste osumljene osebe. Te preiskave usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Gre pa za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, za katerega je zagrožena kazen zapora do petih let. Kriminalisti so eno osebo pridržali. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.