Slovenija
1268 ogledov

Hišne preiskave zaradi makete drugega tira

Maketa drugega tira
1/2
Ministrstvo za infrastrukturo
Na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru danes potekajo hišne preiskave, so potrdili na infrastrukturnem ministrstvu.

Preiskovali naj bi posle v zvezi z javnim naročilom izdelavo makete drugega tira. Ta je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila.

Maketa drugega tira Divača-Koper je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS zmagovalčev podizvajalec.

Direkcija RS za infrastrukturo je od pogodbe odstopila, saj izbrani izvajalec ni prijavil podizvajalca. Prvi mož direkcije Damir Topolko je takrat še pojasnil, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane".

Maketa drugega tira | Avtor: Ministrstvo za infrastrukturo Ministrstvo za infrastrukturo

Direkcija je Agenciji za varstvo konkurence naročila, naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete drugega tira skladna s predpisi. A je ta maja lani sporočila, da ne bo uvedla nadzorstvenega postopka, saj je ugotovila, da je do sodelovanja med izbranim ponudnikom in neizbranim ponudnikom prišlo šele po pravnomočnosti odločitve o oddaji naročila.

Da ne pozna podrobnosti preiskav, je danes novinarjem v državnem zboru povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Policija je o njih ni obvestila, niti pa to ni naloga policistov, je dodala.

"Lahko zatrdim, da odkar naša stranka in sama vodim to ministrstvo, stvari peljemo maksimalno transparentno, tudi projekt Divača-Koper smo popolnoma odprli za javnost in razkrili vse podatke, ki so bili pred tem zakriti," je dejala Bratuškova. Zagotovila je, da so kriminalistom na voljo vsi podatki, s katerimi razpolagajo v njenem kabinetu in ona sama, če bi jih želeli.

Na koga je preiskava usmerjena, Bratuškova ne ve. Zato tudi še noče napovedovati, ali bo moral oditi Topolko. Doslej je, kot je povedala, naredila "vse zamenjave, o katerih sem razmišljala", natančneje je zamenjala direktorja direktorata za letalstvo in pomorstvo. "Ostalo pa, ko bo čas," je dodala.

Sama sicer o izdelavi makete ne razmišlja, ne ve pa niti, kje se nahaja stara sporna maketa. "Nisem je niti videla niti spraševala, kje je in kako je. Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja," je še povedala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ode 08:10 13.februar 2019.

    Po 11 mesecih delajo hišne preiskave!!! Seveda jih je ablast nekaj dni prej obvestila, kdaj pridejo, da bodo takrat doma.

  • marsal 22:43 12.februar 2019.

    narava je taka , da hočejo nekateri politični mladički na hitro obogateti, da ne izgubijo preveč časa z nepotrebnim delom. Kdo je v tem primeru ta mladiček , ki se zgovarja z odsotnostjo v tujini !? Da ni bil porabljen ...prikaži večbljen davkoplačevalski denar? Pravilneje bi bilo reči , da je bil porabljen denar vsakič zavedenih volilcev !

  • Spark 12:52 12.februar 2019.

    [ Mi je bilo pa zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja," je še povedala. ] Očitno so jo prepričali, da so vpleteni Marsovci, ki polnijo evropski proračun.