Slovenija
12 ogledov

Hišo pregledali brez Kotarja, ki baje še potuje

teš šoštanj mediaspeed
Teš 6. Policisti so okoli 30 ur čakali, da so lahko še pri posredniku začeli iskati dokaze o domnevnem oškodovanju podjetja.

Preiskave. Včeraj popoldne so kriminalisti policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) končali še zadnjo od petih hišnih preiskav, ki so jih začeli v torek. Zaradi suma gospodarskega kriminala pri gradnji šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) so med drugim pregledali dom nekdanjega šefa v Tešu Uroša Rotnika.

Šli po dobri uri

Po dobri uri iskanja in zbiranja dokazov so kriminalisti zapustili še hišo Petra Kotarja, lastnika podjetja CEE, ki je za Teš pripravljalo razpis za izbiro dobavitelja tehnološke opreme za šesti blok (okoli 650 milijonov evrov). Izbrani dobavitelj, francosko podjetje Alstom, naj bi Kotarju namreč ponujal okoli tri milijone evrov provizije v zameno za posel s Tešem. Kriminalisti so dokaze pri Kotarju zbirali, medtem ko tega ni bilo doma, v hišo pa je policijo spustil njegov odvetnik, in sicer po skoraj 30 urah čakanja na Kotarjevo vrnitev. Že v torek pa naj bi kriminalisti NPU preiskali poslovne prostore Kotarjevih podjetij CEE in Sol Intercontinental v središču Ljubljane.

S provizijo oškodoval Teš

Kotarjeva podjetja naj bi že dlje poslovala s podjetji iz koncerna Alstom. Prav zaradi tega kriminalisti sumijo, da naj bi Kotar pri izbiri dajal prednost Alstomu kot dobavitelju opreme za šesti blok. “S protipravnim ravnanjem so osumljeni v gospodarski družbi iz Ljubljane pridobili protipravno premoženjsko korist in za isti znesek oškodovali gospodarsko družbo iz Šoštanja,” se sicer uradno glasi policijski očitek Kotarju.

Komentarjev 1
  • deželan 14:48 14.junij 2012.

    Kdo je odgovoren, da so državna podjetja naša, ko se izkažejo obveznosti, izgube in poroštva nikakor pa, ko se delijo dobički , visoke plače, visoki regresi, provizije.Mogoče pa nismo volili prave ? vsi dosedanji so očitno zlizani z ...prikaži večz državnimi "gospodarstveniki" !