Slovenija
43 ogledov

Hit: Krupje napadel varnostnika

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Hit. Med včerajšnjo stavko je prišlo do fizičnega obračunavanja, kjer je morala posredovati policija. Krupje je brez razloga napadel varnostnika. Informacije sindikatov in uprave so izredno nasprotujoče.

Že včeraj smo poročali, da so se predstavniki Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS) odločili za stavko. Razburilo jih je namreč dejstvo, da je uprava najela zunanje varnostnike.

Ravno med varnostniki iz družbe Sintal in stavkajočimi je okoli 20. ure prišlo do fizičnega obračunavanja. Ko zaposlenih niso spustili v igralnico Perla, je to povzročilo kar nekaj vroče krvi, tako da je na koncu morala posredovati policija. "Krupje, ki je zaposlen v Perli, je fizično napadel varnostnika. Dva varnostnika sta stala pred igralnico. Enega izmed njiju je ranil. Dogodek je obravnavala policija. Eden od varnostnikov je moral poiskati zdravniško pomoč. Dogodek so posnele kamere in razvidno je, da sta varnostnika ravnala popolnoma korektno ter v skladu z navodili. Vidno je tudi, da je bil incident očitno načrtovan. Krupje, ki bi moral priti na delo ob 20. uri, se niti pod razno ni želel identificirati s službeno kartico in niti pod razno ni imel razloga za napad. Potem je še pred prihodom policije pobegnil s kraja dogodka," je povedala Katja Kogej iz iz kabineta uprave Hita.

Letno do 12 milijonov evrov napitnine.
Zaplet.
Za SIDS je sporna delitev napitnin v Hitu. Ta bi morala po novi zakonodaji pripadati le igralniškim delavcem, v Hitu pa napitnino delijo tudi med druge zaposlene v igralnicah. Uprava zdaj predlaga formulo 90 odstotkov za igralniške delavce, 10 odstotkov pa za ostale, a sindikati vztrajajo pri 100 odstotkih za igralniške delavce.

Stavka je potekala od 18. do 1. ure, in sicer v štirih Hitovih igralnicah: Park in Perla v Novi Gorici, Corona v Kranjski Gori ter Drive In v Vrtojbi.

Nasprotujoče si informacije
Trditve sindikatov: po njihovih informacijah je stavkalo 500 zaposlenih. Pred igralnicami naj bi stalo kar 100 zunanjih varnostnikov. Kot trdijo, je uprava s postavitvijo zunanjih varnostnikov kršila njihovo pravico do stavke.

Trditve uprave: najeli naj bi med 20 in 30 varnostnikov. Zabeležili so med 150 in 200 stavkajočih. Po prvih ocenah škoda zaradi stavke znaša najmanj 150.000 evrov. Sindikatom odgovarjajo, da s postavitvijo zunanjih varnostnikov njihove pravice niso bile kršene ter da po zakonu o igrah lahko v času stavke v prostore igralnice vstopa le stavkovni odbor.

Po (dolgem) spancu v nove stavke
"Pokličite nas tam nekje opoldne. Stavka je potekala do enih, tako da zdaj še vsi spijo," pa je bilo vse, kar so nam na povpraševanje glede podrobnosti včerajšnjega incidenta, povedali v SIDS.

Znano ni niti, kdaj (če sploh) se bodo sindikati znova usedli z upravo za skupno mizo. Javnosti so sporočili le, da bodo stavko najverjetneje nadaljevali tudi prihodnji dve nedelji. Takrat naj bi stavkali 12 oziroma 24 ur. "Če bodo nadaljevali s stavko, bomo zagotovili, da se bo izvajala po vseh pravilih. Tako kot včeraj bomo preprečili, da bi motili ostale," še dodaja Kogejeva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.