Slovenija
11 ogledov

Hitijo z odvažanjem

Najprej so inšpektorji odvzemali vzorce rdeče obarvane vode, zdaj civilno inicia Žurnal24 main
Ob zloglasni Cinkarni Celje postaja vse bolj vroče. Kupe onesnažene zemlje, ki so se nabrali med gradnjo Tehnopolisa, pospešeno odvažajo na deponijo sadre.

Člani civilnih iniciativ (CI) Aljaževega hriba in Teharij so bili konec tedna spet na nogah. Njihovo pozornost je tokrat vzbudil velik kup onesnažene zemlje, ki se je nabrala med gradnjo Tehnopolisa in po njej. Ker so to zemljo začeli oblegati novinarji, jo je začelo podjetje Hudournik po naročilu Cinkarne odvažati na deponijo sadre. 

 

Še en teden

Danes teden se bodo prvič letos sestali celjski mestni svetniki. Nadaljevali bodo decembra prekinjeno 13. sejo in nato imeli redno, 14. sejo, zato je pričakovati, da bo ta trajala do poznih večernih ur. Ena od najbolj vročih točk dnevnega reda bo zagotovo obravnava predloga lokacijskega načrta Cinkarne Celje z okolijskim poročilom in revizijo okolijskega poročila.

Onesnaževanje podtalnice
"Ljudje so poklicali policijo, gasilce ter inšpektorat za okolje, vzorce blata in vode pa so vzeli tudi kriminalistični tehniki. Prav tako si je vse to ogledala okolijska inšpektorica, ki je tudi menila, da teh kupov zemlje ni mogoče sanirati brez delovnih strojev in mehanizacije," pravi predsednik CI Boriš Šuštaršič. V kupih je bilo videti galico in gradbeni material, člani CI pa predvidevajo, da so vmes tudi salonitne plošče, strupi in druge težke kovine, ki iz deponije odtekajo v okolje in podtalnico.

Odločala bo inšpekcija
"Rdeči madeži, na katere je opozorila CI, so posledica manjše poškodbe na tesnilu cevovoda, ki smo jo opazili in takoj sanirali. Smo pa izvedli le površinsko čiščenje, močvirnat teren pa se je čez čas ponovno obarval in postal viden. Del sadre se je razlil po avtohtoni zemljini, del pa po zemlji, ki so jo tja navozili. Izvajalci so po našem naročilu obe vrsti zemljin ločeno in z evidenco odložili na platoju pred deponijo sadre za Travnikom. Oba kupa tam zavarovana čakata na oceno odpadkov, o nadaljnji usodi zemljine, pomešane s sadro, pa bo odločala inšpekcija. Smo pa vhodna vrata na deponijo za Travnikom res zaprli, če bi kaj skrivali, pa bi to zagotovo storili že prej," pojasnjuje dogajanje Nikolaja Podgoršek Selič, tehnična direktorica Cinkarne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.