Slovenija
10 ogledov

Hitlerjevi dnevniki bodo dostopni javnosti

Tudi Hitler bo dobil svojo voščeno lutko. Žurnal24 main
Nemška revija Stern bo državnemu zveznemu arhivu predala vse zvezke, za katere so verjeli, da so dnevniki nekdanjega nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, a so se izkazali za ponaredke. S tem bo gradivo dostopno javnosti.

Revija je 25. aprila 1983 objavila zapise iz več kot 60 zvezkov, v katere naj bi svoje misli zapisoval nacistični voditelj. Že nekaj dni pozneje je bilo jasno, da so dnevniki ponaredki. Incident je še vedno eden od najbolj razvpitih medijskih škandalov v nemški povojni zgodovini.

Dnevnike, skupno 62 zvezkov, ki naj bi jih Hitler popisal v letih od 1932 do 1945, je reviji predstavil njen novinar Gerd Heidemann. Pri Sternu so zanje odšteli 9,3 milijona takratnih mark, kar bi danes predstavljalo okoli 4,7 milijona evrov.

Za ponaredke dobila štiri leta

Izkazalo pa se je, da so dnevniki delo goljufa Konrada Kuajuja. Kuaju in Heidemann sta bila pozneje zaradi goljufije obsojena na okoli štiriletne zaporne kazni.

Del ponarejenih dnevnikov so pri Sternu že prepustili drugim lastnikom, zdaj so na primer v Parizu in v Bonnu, in bodo ostali, kjer so. Tisti, ki jih je doslej še zadrževala revija, pa bodo posredovani arhivu. S tem želi revija spoštovati 30-letni rok, po katerem državni dokumenti običajno postanejo dostopni javnosti.

Komentarjev 1
  • Ferluci 12:28 24.april 2013.

    Upam da Titova in Slalinova tudi. Jasno, če sta se sploh znala pisno izražat...