Slovenija
49385 ogledov

Hitri test za samotestiranje veljaven tudi za druge dejavnosti, vendar pozor!

Covid, otroci, šola Profimedia
Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za izobraževanje neusklajena?

Sredi tedna se bo v osnovnih šolah začelo obvezno samotestiranje učencev, ki bo potekalo trikrat tedensko, praviloma ob ponedeljkih, sredah in petkih. Prav tako je samotestiranje pogoj za sodelovanje pri pouku oziroma na predavanjih, za dijake in študente.

Mehurčki kot eden od ukrepov

Čeprav tako ministrstvo za zdravje kot ministrstvo za izobraženje poudarjata, da je takoimenovano gibanje v mehurčkih, ko učenci ne zapuščajo svojega razreda, eden ključnih pogojev za omejevanje širjenja koronavirusa pa hitri antigenski test narejen s samotestiranjem v šoli, velja tudi za obšolske dejavnosti. 

MIZŠ: HAG test za samotestiranje šteje kot PCT pogoj za obšolske dejavnosti

"Za učence, dijake, otroke in mladostnike v zavodih za vzgojo in izobraževanje oziroma učence, ki so vključeni v posebne programe ter za študente oziroma udeležence izobraževanja odraslih, opravljeni test HAG za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oziroma študija, šteje za izpolnjeni pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za udeležbo v obšolskih dejavnostih," so zapisali na straneh ministrstva za izobraževanje znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec.
Učenci in dijaki, ki so v šoli opravili samotestiranje in imajo negativen test, lahko torej prihajajo tudi na obšolske dejavnosti iz vseh koncev, torej pravilo giganja v mehurčkih ne velja več. 

MZ: Samotestiranje samo za gibanje v mehurčkih

Medtem na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, razlagajo drugače: "Samotestiranje je uvedeno zgolj v primerih oziroma okolju, kjer se posameznik večinoma giba v mehurčku."

Samotestirani študenti in javni prevoz?

Še vedno pa negativni HAG test za samotestiranje ne bo veljal kot izpolnjen pogoj PCT za prevoze študentov v javnem prometu. "Pogoj PCT je vzpostavljen z namenom zagotavljanja varnega okolja, ker bomo le na ta način družbo lahko ohranili odprto," pravijo na ministrstvu za zdravje. "Glede na strokovne študije javni prevoz sodi med najnevarnejše kraje za prenos okužbe, poleg tega tudi ni moč zagotoviti nadzora nad samotestiranjem. Zaradi navedenega je za uporabo javnega prevoza potrebno izpolnjevanje pogoja PCT." 

Komentarjev 4
  • mihatirs 14:12 15.november 2021.

    hahha, debilizem naših ne pozna meja...zdr. minister pravi eno, šolska ministrica drugo...NAJBOLJ NESPOSOBNA VLADA TEGA SVETA je tale varianta...MARJAN, ALENKA al pa KARL al kdorkol...pridte nazaj, bolj zajebat itak ne morte!!!!

  • Luksi 13:39 15.november 2021.

    Če jaz to prav razumem velja samotestiranje samo za gubanje v šoli, na avtobus pa ne smejo. Iz tega je sklepati, da v šoli lahko prenesejo okužbo, ker fašistu dol visi za otroke, ampak tisti na busu so pa pomembnejši ...prikaži več in jih je treba zaščititi.. .