Slovenija
5 ogledov

Hitri Vlačič ujet na laži?

Žurnal24 main
Videoposnetki nadzornih kamer Darsa postavljajo na laž izjavo ministra Patricka Vlačiča glede nedeljske vožnje s službenim audijem po odstavnem pasu.

Vlačič je namreč v ponedeljek zatrjeval, da je službeni avtomobil, ki ga je upravljal najeti voznik družbe Protokol d. o. o., po odstavnem pasu avtoceste Logatec–Vrhnika vozil z modro lučjo zato, da je lahko utiral pot reševalnemu vozilu, ki se je zagozdilo v gneči zaradi prometne nesreče.

Na posnetkih nadzornih kamer Darsa pa je razvidno, kako po odstavnem pasu audi A6 z ministrom Vlačičem pri veliki hitrosti prehiteva kolono, medtem ko je reševalno vozilo na nujni vožnji resda sledilo, a šele po pretečene skoraj pol minute. Prav ministrov avtomobil naj bi po poročanju Dnevnika v nadaljevanju poti pri izvozu Vrhnika tudi oviral reševalno vozilo pri prevozu bolnika v ljubljanski UKC. Za 24ur.com pa so na ministrstvu za promet navedli, da je ministrov avtomobil pri Vrhniki pravzaprav pomagal reševalnemu vozilu iz zagozdene situacije, vendar pa tam ni nadzornih kamer, ki bi to lahko potrdile.

Minister "ni bil pozoren"
Vlačič zatrjuje, da ni odredil namestitve posebne signalizacije (modre luči) v avtu ali naročil njene uporabe. Magnetna modra luč, ki je v avtomobilu ministrstva za promet, je bila kupljena leta 2004, pravi Vlačič in dodaja, da je bila uporabljena z njegovo vednostjo za pomoč reševalnemu vozilu. "Seveda pa dopuščam tudi možnost, da je bila ta naprava uporabljena brez moje vednosti," je še dejal Vlačič v odzivu medijem.

Z rdečo črto je obrobljen audi z ministrom Vlačičem, ki je divjal po odstavnem pasu z veliko hitrostjo. Reševalno vozilo je sledilo šele po skoraj pol minute. © Dars

 
Vlačič sicer trdi, da na vožnjo in početje svojega voznika ni bil pozoren, saj se je v ozadju avtomobila pripravljal na televizijski nastop, na katerega se mu je mudilo. Zaradi dogodka je že napovedal ukrepe, njegov voznik bo moral policiji pojasniti početje, sam pa napoveduje, da bo sprejel posledice vseh dejanj, za katere je kot minister objektivno odgovoren.

Med drugim je Vlačič za 24.com že napovedal, da pogodbe z družbo Protokol d. o. o. za prevoz, ki poteče prihodnji teden, ne bodo podaljšali.

Minister kot vsak drug udeleženec
Zakon prepoveduje vožnjo po odstavnem pasu, prav tako pa prepoveduje tudi neupravičeno uporabo modre luči. Vozilo prometnega ministra, za katerega veljajo pravila prevozov varovane osebe po 4. stopnji, nima prednosti in bi zato moralo spoštovati cestnoprometne predpise, kot vsi ostali vozniki, ugotavlja Dnevnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.