Slovenija
14 ogledov

Hitro do več kot 22 tisoč podpisov

1/12
Žurnal24 main
Vodstvo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je v vložišče državnega zbora oddalo 22.176 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma o pokojninski reformi.

"Politiki bodo imeli opravka s sindikati. To so želeli, mi pa nimamo izbire," je novinarjem dejal predsednik zveze Dušan Semolič. Predsednika DZ Pavla Gantarja pozivajo, da določi 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za razpis referenduma o zakonu. Semolič je za zurnal24.si dejal, da se mu ne zdi več realno, da bi zakon začel veljati s 1. januarjem 2011.

Ob napovedi vladne strani, da bo dala referendumsko pobudo v ustavno presojo, pa pravi, da "ustavno sodišče ni depandansa vlade". "Očitno sta pri politikih negotovost in strah. Iskali bodo zaveznike povsod, tudi pri ustavnem sodišču. Toda ustavno sodišče je samostojna inštitucija," je poudaril.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je ob današnji akciji evropskih sindikatov za ohranitev delavskih pravic pred državnim zborom organizirala protest. Zbralo se jih je nekaj deset, nosili pa so napise, kot je "Dovolj nam je podpiranja kapitalistov".

Fotogalerija v povezavi.

Zelena luč za veto, podpisi za referendum
Interesna skupina delojemalcev je sicer po včerajšnji potrditvi pokojninskega zakona državnemu svetu že predložila predlog za veto. O vetu bo predvidoma prihodnji torek odločal državni svet. V primeru, da bo izglasovan veto, bodo morali o zakonu odločati vnovič.

"Zagotovo bo večina sindikalnih central pristopila k referendumskim pripravam in samemu referendumu, da bi zaustavili to reformo. V primeru referenduma proti pokojninski reformi zagotovo ne velja očitek, da imamo preveč referendumov. Sindikati smo bili v 20 letih predlagatelji le enega referenduma, to je o prepovedi nedeljskega dela v trgovinah. To je torej drugi referendum, ki bi ga predlagali, in je zelo pomemben, saj se ta materija dotika prav vsakega človeka v naši državi,'' je še dejal Semolič. 

Pokojninska reforma je pot v revščino
"Naredili bomo vse, kar lahko in zmoremo, da preprečimo uveljavitev tega zakona. Po našem trdnem prepričanju je to pot v revščino," je Semolič še komentiral sprejetje pokojninske reforme. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.