Slovenija
6 ogledov

Hitro je navdušil milijone

razno 11.12.13. papez, francisek, Pope Francis waves as he arrives to lead the V razno 11.12.13. papez, francisek, Pope Francis waves as he arrives to lead the V
Skromno živi in tvita, priljubljen je tudi med geji.

"Pomemben je zaradi hitrosti, s katero je navdušil na milijone tistih, ki so že obupali nad Cerkvijo," so pri reviji Time pojasnili, zakaj so papeža Frančiška izbrali za osebnost leta. Tudi zgodovinar Janko Prunk meni, da je nedvomno spremenil delovanje in dojemanje Cerkve. "Vsaj za zdaj kaže, da bo kar nekaj stvari spremenil, saj je med drugim izjavil, da celibat ni sveta stvar, čeprav so včasih trdili, da je. Verjetno pa ne bo spremenil tega, da bi ženske postale duhovnice," pravi Prunk.

Papež poljubiol bolnika | Avtor: EPA EPA
Izpostavlja dve stvari, ki ju je naredil papež Frančišek: "Preganja pedofile, ki so huda bolezen Katoliške cerkve, pregnal pa je tudi veliko cerkvenih dostojanstvenikov, ki so se preveč predali pohlepu po denarju, in zdaj jih je Bog kaznoval. To se je zgodilo tudi pri nas, saj tiste v Mariboru lahko postaviš v isto vrsto kot tajkune in bankirje." Zato upa, da bo njegovo imenovanje tudi slovenski Katoliški cerkvi prineslo "malo ozdravljenja". Tudi pri Timu so izpostavili, da je Frančišek "papeštvo iz palače prenesel na ulice; največjo Cerkev na svetu je pripravil, da se sooči s svojimi najglobljimi potrebami".

Osebnost leta tudi za geje

Papež Frančišek je v devetih mesecih s svojo osebnostjo izboljšal javno podobo Cerkve, priznavajo tudi največji kritiki. Na stadionu v Riu de Janeiru je na svetovnem dnevu mladih zbral več kot tri milijone mladih, na Twitterju ima več kot deset milijonov sledilcev, posvetili so mu celo parfum, za osebnost leta pa ga je razglasila tudi ameriška revija Advocate, namenjena gejem. Ena izmed njegovih največkrat citiranih izjav je bila namreč: "Kdo sem jaz, da bi sodil istospolno usmerjene?" Veliko simpatij je požel tudi zaradi svoje skromnosti, saj na primer ne živi v Apostolski palači, in z izjavo: "Boli me, ko vidim duhovnika ali nuno z najnovejšim modelom avtomobila. Avto je pogosto nujno sredstvo za delo, a, prosim, izberite skromnega. Če vam je všeč dražji, samo pomislite na otroke, ki po svetu umirajo od lakote."

Papež tvita že v devetih jezikih – ob latinščini še v angleščini, nemščini, španščini, francoščini, italijanščini, portugalščini, poljščini in arabščini.

Komentarjev 2
  • rogg 08:59 22.december 2013.

    Aprila ga grem obiskat, upam, da bo doma.

  • wester62 15:27 21.december 2013.

    vsaka čast takemu človeku in povrh tega je še papež. to se pričakuje od useh na svetu in bo svet spet postal lep za vse prebivalce. klanjam se mu in naj dolgo še živi.najboljši papež do sedaj