Slovenija
14 ogledov

HIV kosi avstralsko ikono

Koala (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Avstraliji se soočajo z izumrtjem koal. Število živečih koal se je v šestih letih zmanjšalo za polovico. Med vzroki smrti je tudi virus HIV oziroma aids.

Koala je nacionalna ikona, ki Avstraliji na leto prinese približno 680 milijonov evrov dobička, saj številni turisti obiščejo naravne rezervate prav zaradi prikupnega vrečarja.

Po zadnjih poročilih organizacije, ki skrbi za koale, naj bi se število v zadnjih šestih letih zmanjšalo s sto tisoč na 43 tisoč. Če se bo število živečih koal zmanjševalo v enakem razmerju, jih v 30 letih ne bo več.

Nekateri znanstveniki opozarjajo, da koalam grozi izumrtje. Po podatkih veterinarskega znanstvenika Jona Hangerja v nekaterih predelih Avstralije izumrtja živali ne bodo mogli preprečiti. "Upam, da se ne bo podobno dogajalo po vsej državi. Zato moramo opozorilne znake jemati resno in sprejeti določene ukrepe," je bil zaskrbljen Hanger.

Predsednica organizacije Deborah Tabart je opozorila, da Avstralija ne stori ničesar, da bi izumirajočo vrsto zaščitila. "Če bi se vlada soočila s problematiko pred desetimi leti, bi bila danes situacija povsem drugačna. Tako pa so na robu izumrtja," je povedala Tabartova.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Največji vzrok smrti so prometne nesreče, napadi divjih psov in različne bolezni, med katerimi je najpogostejša klamidija. Ta usodono prizadene njihov vid in mehur, a jih hitro posredovanje veterinarjev lahko reši.

Poleg klamidije koale najbolj ogroža aids oziroma HIV-u soroden virus, ki napada zgolj koale.  Po okužbi z virusom je oslabljen imunski sistem živali dovzeten za razvoj rakavih obolenj in drugih usodnih okužb.

Ta virus je med koalami tako pogost kot HIV oziroma bolezen aids med ljudmi. Virus se širi enako kot med ljudmi. Jon Hanger meni, da je veliko koal okuženih z virusom, a le pri nekaterih se razvije usodna bolezen.

Deborah Tabart je opozorila na še eno nevarnost: krčenje evkaliptusovega gozda, kjer živi največ koal. Te so zaradi krčenja naravnega habitata čedalje bolj izpostavljene napadom divjih psov in prometnim nesrečam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.