Slovenija
165 ogledov

Hkrati do več štipendij

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, foto: nik Nik Rovan
Uvaja se jih za deficitarne poklice, za Zoisovo nujni izjemni dosežkli.

Z novim letom se sistem štipendiranja spreminja. Do štipendij bodo vnovič upravičeni mladoletni, uvaja pa se nova vrsta štipendije za deficitarne poklice.

Štipendije v kombinaciji

Dijaki in študenti bodo načeloma upravičeni do ene štipendije, a jih bo mogoče prejemati tudi več hkrati. Kadrovska štipendija bo denimo možna ob prejemanju državne in Zoisove. Štipendija za deficitarne poklice se prav tako ne izključuje z nobeno razen s kadrovsko. Štipendije Ad futura se bodo dodeljevale hkrati z vsemi štipendijami.

Denar tudi za zamejce

Po novem bodo Zoisovo štipendijo lahko dobili le tisti, ki bodo poleg uspeha dosegli posebne dosežke. Ustrezen uspeh je v osnovni šoli povprečna ocena 4,70, v srednji šoli 4,10, za študenta pa 8,50. V praksi so bile do zdaj zaradi množičnosti uspešnih kandidatov za pridobitev štipendije potrebne višje ocene. Za nadaljnje prejemanje štipendije bo še vedno dovolj uspeh ali izjemni dosežek. Kot izjemni dosežki bodo šteli najvišja mesta in priznanja na tekmovanjih, recenzirana umetniška dela in objavljeni znanstveni prispevki. Višina Zoisove štipendije brez dodatkov bo 120 evrov za dijake in 140 evrov za študente. Štipendija za deficitarne poklice bo znašala sto evrov na mesec, za Slovence po svetu in v zamejstvu, ki se šolajo v Sloveniji, pa 200 evrov na mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.