Slovenija
16 ogledov

Hkrati o omejitvi plač in privatizaciji

Karel Erjavec Saša Despot
Koalicijska pogodba. Uradno šele začetek pogajanj.

Predsednica vlade Alenka Bratušek bo danes popoldne najprej poslancem in ministrom koalicije nato pa tudi javnosti predstavila osnutek koalicijske pogodbe. Sprejeta mora biti najkasneje do konca marca, po napovedih pa naj bi bila že v februarja.

Po zadnjih informacijah naj bi bilo v njej med drugim zapisano, da se pokojnin in regresa za upokojence z najnižjimi pokojninami ne bo nižalo, zagotavlja Karl Erjavec, predsednik Desusa: "Imam zagotovilo predsednice vlade, da ne bo nobenih posegov v pokojnine."

O privatizaciji le ohlapno

Predlagal je tudi, da bi omejili plače menedžerjem v podjetjih v državni lasti, s čimer so se menda strinjali vsi v koaliciji. Ob tem je napovedal več aneksov k zakonu o Slovenskem državnem holdingu, vendar pa v pogodbi naj ne bi bilo imen podjetij, ki bi jih privatizirali, čeprav so v Desusu zahtevali konkreten dogovor o privatizaciji. "Koalicija zdaj verjetno ni v stanju, da bi se dogovorila kaj bolj konkretnega," je sicer prepričan Igor Lukšič, prvak SD. Mogoče je, da bi v pogodbo zapisali le, da mora biti strategija privatizacije končana v treh mesecih; prav v njo naj bi bila vključena tudi imena podjetij za privatizacijo. Pogovore o tem pa naj naj bi za zdaj oteževalo tudi to, da ni gospodarskega ministra. Kljub nekaterim zahtevam pa v pogodbi ne bo odločitve o Tešu 6. Vanjo bo, kot je povedal Gregor Virant, predsednik Državljanske liste, vključena le zaveza za sprejem zakona za natančno revizijo projekta z navadbo odgovornih.

O imenih za izpraznjeni ministrski mesti sogovorniki včeraj sicer niso želeli govoriti, čeprav naj bi se Bratuškova z bodočimi ministri že pogovarjala.

Komentarjev 3
  • dragec 10:35 14.januar 2014.

    karrrrči, jaz ti ne verjamem

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 10:23 14.januar 2014.

    Te pijavke gledajo samo svojo rit.Na bruhanje mi grejo.Zelo je pomembnanjihova pogodba,itak nič ne končajo.Narod pa crkuje.

  • Kranjica 09:55 14.januar 2014.

    Le kdo še verjame zagotovilom AB in njene vlade? Ali pa Erjavcu? In kaj bo z ostalimi pokojninami? Te se bodo seveda lahko nižale, četudi bodo 10€ nad najnižjo? Spet malo peska v oči za naivne državljane, samo da bi ...prikaži veči se ta vlada obdržala!