Slovenija
59 ogledov

Hladen tuš za mlade jamarje

Marjan Batagelj, novi direktor Postojnske jame, donacije mladim jamarjem ni odob Žurnal24 main
Razočaranje. Novi direktor Postojnske jame brez donacije mladim jamarjem.
To je velika nacionalna škoda in izraža veliko mero zaslepljenosti odgovornih v družbi Postojnska jama.
Aleš Stražar

Za razvoj jamarstva nova uprava očitno nima posluha. To je velika nacionalna škoda in izraža veliko mero zaslepljenosti odgovornih v družbi Postojnska jama,” meni Aleš Stražar, jamarski inštruktor in reševalec. Stražar je tudi predsednik Društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale, ki že več let organizira projekt Mali rak, v sklopu katerega številni slovenski osnovnošolci, ki obiskujejo jamarske, biološke in podobne krožke, tudi spoznavajo jame.

Donacije ne bo
Lani jih je bivše vodstvo takrat še Turizma Kras z veseljem sprejelo in jim doniralo sredstva za nakup vstopnic v Postojnsko jamo. Letos, pod novim – domačim lastnikom, pa so doživeli hladen tuš. “Predstavnica podjetja mi je sporočila, da je direktor Marjan Batagelj pregledal naš dopis in rekel ne,” nam je razlog za svoje razočaranje pojasnil Stražar. “Ne gre za denar, gre za odnos in pripravljenost družbe Postojnska jama, da za spodbujanje jamarstva v Sloveniji tudi sama nekaj prispeva. Poleg tega pa so jame javno dobro in se morajo kot take uporabljati,” je dejal Stražar, prepričan, da bi celo tuj lastnik imel več posluha. Poudaril je, da skozi delo z mladimi skrbijo za jamarski podmladek. “Pričakujemo, da bodo ti mladi jamarji v prihodnosti dobri reševalci, jamarski vodniki ali speleologi.” Projekt Mali rak podpira tudi ministrstvo za šolstvo in šport.

Ksenija Dvorščak iz družbe Postojnska jama nam je potrdila, da donacija ni bila odobrena zaradi omejenih sredstev, da pa nikakor niso odklonili sodelovanja in da so se o organizaciji dogodka še pripravljeni pogovarjati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.