Slovenija
65 ogledov

Hladilni stolp TEŠ 6 že visok 100 m, marca dalje

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Družba Alstom, ki je v sredo prevzela gradbišče gradnje bloka Teš 6, bo predvidoma sredi marca začela z montažo glavne jeklene konstrukcije kotla za blok 6.

Vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je za STA ocenilo, da gradnja bloka Teš kljub mrazu poteka po načrtih. V začetku tega meseca je namreč višina hladilnega stolpa že presegla 100 metrov.

Končna višina hladilnega stolpa bo 162 metrov, po oceni vodstva Teša aktivno napreduje tudi gradnja kotlovnice, bunkerskega dela, strojnice in južnega stolpa, v katerem bo vgrajeno dvigalo, ki bo omogočalo dostop na različne nivoje objekta. Sicer so se gradbena dela za hladilni stolp in glavni tehnološki objekt Teš 6 začela marca 2010, po pridobitvi ustreznih gradbenih dovoljenj.

Na gradbišču 400 delavcev

Vodstvo Teša načrtuje, da bodo letos zaključena še gradbena dela na hladilnem stolpu in gradbena dela na napravi za razžvepljevanje dimnih plinov. Gradbena dela na glavnem pogonskem objektu Teš 6 pa izvaja konzorcij Primorje-RGP. Pogodbena vrednost gradbenih del je ocenjena na okoli 25 milijonov evrov, celoten projekt gradnje Teš 6 pa na 1,3 milijarde evrov.

Trenutno je na gradbišču 400 delavcev, s prevzemom gradbišča s strani Alstoma pa je prišlo še dodatnih 30 delavcev. Vodstvo Teša največ delavcev pričakuje v drugi polovici leta, prihodnje leto in v prvi polovici leta 2014, ko naj bi se dela končala. V največji konici naj bi tako na gradbišču Teš 6 delalo od 1500 do 1800 delavcev.

Delavci bodo večinoma nastanjeni v občinah Šoštanj in Velenje pri zasebnih ponudnikih nastanitev, čeprav se nastanitvene možnosti iščejo vse do Žalca. Namestitve za delavce ureja Alstom, Teš mu je dostavil le seznam ponudnikov nastanitev.

Zagotavljanje varnosti težje

Na šoštanjski občini pa ocenjujejo, da bo varnost v konici gradbenih del delikatna. Zato so že sprejeli smernice za zagotovitev varnosti prebivalcev Šoštanja, varnosti v prometu in varnosti delavcev, ki bodo delali na gradbišču Teš 6.

Z namenom razbremenitve zdravstvene postaje Šoštanj bodo na gradbišče postavili zabojnik za prvo pomoč, šoštanjska občina pa bo poskrbela tudi za kulturne in športne dogodke za delavce, ko bodo imeli prosti čas.

Komentarjev 3
  • albert 12:42 19.februar 2012.

    Zanima me kaj se bo zgodilo, ko bo protikurupcijska komisija predstavila nepravilnosti ? Alstom je podkupoval v Švici verjamem, da je tudi pri nas. Bo kdo sploh odgovarjal?

  • allstarr111 11:42 19.februar 2012.

    Vetrne odpadejo, ker ni vetra, kadar pa je, je premočan. Nimaš kje postavit teh vetrnic. Sončna odpade oz. bi bila fajn ko bi vsako bajto opremili tko da bi podnevi lahko uporabljali sončno ponoči pa omrežje, termalna je OK. ampak ...prikaži več pride prav samo pri ogrevanju in snaitarni vodi. Je pa en velik problem pri tki.zeleni energiji, stroški postavitve česarkoli so ogromni, vsaj na ravni gospodonjstva, cca 25.000 evrov, izplača pa se šele po 15 letih, malo je gospodinjstev ki si lahko to privoščijo.

  • jst 10:55 19.februar 2012.

    No sedaj si pa predcavljajte da se odrečemo TE6. Ves že vloženi denar bi stran vrgli vendar pa taka energija ni dolgoročna. Zato je potrebno začeti graditi HE, vetrne, in morda kakšno geotermalno elektrerno