Slovenija
1 ogledov

Hladno le na intenzivni

Mariborska porodnišnica. Barbara Bradač
Soparno. Bolniške sobe brez klim, hladne le nekatere. Vroče tudi v čakalnicah.

V sobi se lahko od vročine skuham; klime ni, zračenje ne pomaga,” pove pacient, ki ga srečamo pred Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Maribor. “V čakalnici je nevzdržno. Ne vem, kako lahko zdravniško osebje tako dela,” doda gospa srednjih let.

Prednost operacijske sobe

Drži, da predvsem na južni strani, kjer ni klimatskih naprav, temperature v bolniških sobah te dni tudi pri nas dosegajo 30 stopinj. Prostore zračimo ponoči, ponekod so prenosni ventilatorji, paciente pa spodbujamo k pitju tekočine,” pojasnjuje vodstvo UKC Maribor in dodaja, da imajo prednost pri hlajenju operacijske dvorane in prostori za intenzivno terapijo. Klimatske naprave so nameščene tudi v nekaterih bolniških sobah klinike za kirurgijo, klinike za interne bolezni in klinike za pediatrijo.

Klim skoraj ni

Še slabše razmere so v Splošni bolnišnici (SB) dr. Jožeta Potrča Ptuj, v kateri so sobe s klimami hlajene le na oddelku intenzivne terapije. “Stavba je stara 140 let in spomeniško zaščitena. Če bi namestil agregate klimatskih naprav na fasado, bi me zaprli,” problem karikira Robert Čeh, direktor ptujske bolnišnice.

Drugače pa je v SB Murska Sobota. “Na internem oddelku so hlajeni hodniki, vrata v bolniške sobe so odprta, otroški in infekcijski oddelek pa imata klimo na vseh hodnikih,” pojasnjuje Silva Gutman iz SB Murska Sobota.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.