Slovenija
22 ogledov

Hočejo referendum o arhivih

Prvak SNS Zmago Jelinčič je ostal brez poslanske imunitete. (Foto: Dejan Mijović Žurnal24 main
Poslanci SDS in SNS vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Zahtevo za razpis referenduma sta podpisala še nepovezani poslanec Andrej Magajna ter poslanec narodnosti Roberto Battelli.

Strinjajo se, da morajo arhivi nekdanje službe državne varnosti ostati javno dostopni.

"Menimo, da je v interesu javnosti, da staro udbovsko gradivo bivše tajne politične policije, ki je tudi v skladu z razsodbo vrhovnega sodišča iz leta 2002 v enem delu delovala kot teroristična organizacija, ostane javno," je pojasnil poslanec SDS Zvone Černač.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič pa je poudaril, da zakon očitno krši demokracijo in poskuša prikriti resnico, ki je ne bi bilo potrebno prikrivati. Meni, da hoče sedanja "novokomunistična" koalicija zapirati vse segmente slovenske zgodovine, ki jim niso pogodu.

Vedenje o ravnanjih nujno
Ob tem upajo, da koalicija izvedbe referenduma ne bo poskušala preprečiti z zahtevo, dano  na ustavno sodišče.

V obrazložitvi so še zapisali, da je z vidika varovanja človekovih pravic ter poprave krivic, ki so bile prizadejane žrtvam SDV, vedenje o ravnanjih nekdanjih nosilcev političnih funkcij ključnega pomena.

Sprejete zakonske rešitve bodo po njihovem "povzročile kršitve človekovih pravic do objektivne zgodovinske resnice in informiranosti, hkrati pa se s takšnimi ravnanji sistematično ruši pravna država," so še opozorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.