Slovenija
3444 ogledov

Hojs: "Lahko pa protestirajo tako, da pišejo pisma na radiotelevizijo"

Aleš Hojs
Hojs spet obrnil ploščo.

Če bo vlada ugodila predlogu notranjega ministra Aleša Hojsa, se bo policijska ura prestavila na 22. uro. "Stvari se res slabšajo ali vsaj stagnirajo, a sem spremembo epidemiološke ure načrtoval že pred časom," je povedal za TV Slovenija. Razlog je v premikanju ure na poletni čas, ko bo dlje svetlo in bodo po Hojsovih besedah ljudje lahko še kaj postorili okrog hiše, se rekreirali in podobno. 

To bo vladi predlagal že jutri, saj meni, da ni treba čakati na premik ure.

Spremembe glede testiranja

Hojs je dejal tudi, da bodo skušali uvesti nove točke, kjer bo testiranje za zamejce oz. dnevne migrante brezplačno, razmišljajo pa tudi o tem, da bi testiranje ukinili za dvolastnike, ne pa za starše otrok, ki čez mejo vozijo otroke v šole.

Minister bi si želel, da gostilne ostanejo odprte

Kljub temu, da jugovzhodna regija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo, bo Hojs zagovarjal stališče, da terase gostiln ostanejo odprte, saj se mu zapiranje po nekaj dneh ne zdi smiselno. "Počakajmo, da vidimo, ali bo krivulja rasla ali ne. Morda gre za nekajdnevni odstop," je dejal.

Prepoved protestiranja? 

Kot smo že pisali, v Pravni mreži za varstvo demokracije zavračajo Hojsove trditve, da je protestiranje še vedno dovoljeno. Hojs je namreč v danes objavljenem pogovoru za STA dejal, da če bi nekdo trenutno vložil prošnjo za dovoljenje za shod do 10 ljudi, bi ga "verjetno dobil, saj je dovoljeno zbiranje na javnih krajih do 10 ljudi, ne vem pa, kdo bo vložil vlogo samo za 10 ljudi, glede na to, da je organizator tudi odgovoren, da je vse, kot mora biti".

Že zvečer je Hojs zadevo interpretiral nekoliko drugače, saj je za TV Slovenija dejal, da so protesti dovoljeni, a "v tem trenutku niso dovoljeni z zbiranjem na ulicah, metanjem kock in kaj podobnega".

"Nikjer v odloku ne piše, da je kakršenkoli protest prepovedan. Nenazadnje protestirajo tudi univerzitetni profesorji v parlamentu, kjer blatijo našo državo. Ali pa protestira znana slovenska gostinka iz daljnega Zanzibarja, kjer nam po televiziji razlaga, kakšne krivice se godijo v Sloveniji. Mnogi protestirajo preko spletnih omrežij, preko plačanih oglasov ali v medijih," je dejal.

Na konkretno vprašanje, če lahko deset ljudi pred parlamentom z maskami in ob vzdrževanju ustrezne medsebojne razdalje protestira proti spremembam zakona o vodah, pa je Hojs odvrnil, da "v tem trenutku ne, lahko pa protestirajo tako, da pišejo pisma na radiotelevizijo, protestirajo preko spletnih omrežij, plačujejo oglase zoper ta zakon in tako naprej".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Mesija_se_vraca 11:37 10.marec 2021.

    Boš ti smrad prišel na tnalo, ne boš ušel usodi.

  • anton55 10:15 10.marec 2021.

    A kdo ve zakaj Partis ne dela?

  • minimaxi 09:40 10.marec 2021.

    Prišel bo čas, ko bo smrdljivec s slike resnično odHojsal in takrat bo prišel račun za plačilo