Slovenija
5580 ogledov

Hojs napovedal, kdaj bodo policisti še posebej pozorni na kršitve

Aleš Hojs Danijel Novakovič/STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, kdaj bo policija še posebej striktno preverjala, kako se državljani držijo pravil.

Medtem ko je z 29. marcem že v veljavi poostren nadzor na zunanjih mejah, se bo poostren nadzor nad prehajanjem med regijami začel s 1. aprilom. "Posebej bom predlagal, da se izvede nadzor 5. aprila, na dan, ko se ne odhaja na delo in ko bo policija lahko dovolj striktno preverjala, da ne prehajamo med statističnimi regijami," je v Odmevih TV Slovenija napovedal minister. 

S 1. aprilom se gibanje v državi omejuje na statistične regije. Prehajanje med njimi je prepovedano, razen 4. aprila. Na velikonočno nedeljo lahko osebe prehajajo med 5. in 22. uro meje statističnih regij brez omejitev, če prehajajo zaradi obiska na zasebnih površinah z največ šestimi osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer se v to število ne vštevajo osebe, mlajše od 15 let. 

Prehajanje med statističnimi regijami je mogoče tudi ob predložitvi negativnega rezultata testa PCR ali dokazila o cepljenju, skladno z določili v uradnem listu. Negativni rezultat testa PCR ali dokazilo o cepljenju sta tudi izjemi za izhod iz države. Minister Hojs je dejal, da je ta izjema v tem trenutku malce nerazumljiva in se sliši malce krivična. Zdi se namreč, da so tisti, ki so se ves čas držali pravil, kaznovani. "Mislim, da je strokovna skupina razmišljala v to smer, da bo vedno več tistih, ki bodo cepljeni in ki bodo bolezen preboleli," je pojasnil minister. Ne nazadnje se tudi na ravni EU razmišlja o uvedbi covid potnega lista, ki bo omogočal prehajanje med državami. 

Na vprašanje gledalca, ali lahko posameznik od 1. aprila dalje zapusti državo zaradi poslovne poti, je dejal, da bi v primeru, kolikor bi to posameznik lahko izkazal, bilo možno. Zakon o nalezljivih boleznih po ministrovih besedah nedvomno dopušča možnost omejitve gibanja. Policisti bodo v primeru neupravičenih potovanj najprej opozorili, v primeru, da bi posameznik vztrajal pri tem, pa lahko policist napiše tudi kazen. 

Odločitev za omejitev izstopa iz države je bila po Hojsovih besedah sprejeta, ker so bili obveščeni o velikem povečanj hospitalizacij ljudi, ki so se vračali ali bili v stiku z ljudmi, ki so se vračali iz držav z območja bivše Jugoslavije. "Zato smo se morali odločiti, da omejimo tudi izstop iz naše države. Ne toliko za severno in zahodno mejo. Pri nas živi kar nekaj nekdanjih sodržavljanov, ki ob vikendih in za praznike odhajajo domov," je povedal minister. Stanje v Srbiji, Bosni in Makedoniji se približuje črni fazi, zato je bilo nujno omejiti gibanje na jugovzhod, je še pojasnil. 

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 16
  • dusan69 11:42 30.marec 2021.

    Predlagam Hojsu, da policijo razbije po občinah kot imajo v Mehiki (baje jih je 1800). Poslej bi takšna policija imela skupno samo telovadbo ob šestih zjutraj, vodil bi jo pa sekretar Kangler.

  • LetherHossen 10:47 30.marec 2021.

    OK greš poslovno v drugo regijo. Ni prepovedano.

  • bi_ba 10:08 30.marec 2021.

    Zakaj smo pa mi taki bedaki? https://www.facebook.com/stoplaznivimmedijem/posts/380629059968782?notif_id=1616717260921417&notif_t=page_followed_contents_awareness&ref=notif