Slovenija
9934 ogledov

Hojs napovedal veliko spremembo: V službo le cepljeni ali prebolevniki

Aleš Hojs Saša Despot
Notranji minister Aleš Hojs je v oddaji 24 ur povedal, da bi lahko v policiji po novem delali le prebolevniki ali cepljeni proti covidu-19. Potrdilo o testiranju tako ne bi bilo več dovolj za prihod v službo.

Vlada naj bi razmišljala, da bi tak pogoj razširila na vse zaposlene v javni upravi.

"Potrebno je preveriti, kako to spraviti skozi delovno-pravno zakonodajo. Po mnenju nekaterih pravnikov pa je povsem jasno, da če nekdo odklanja cepljenje, ki je nujno za opravljanje delovnega mesta, je treba najti rešitev, kako ta človek v sistemu ne bo delal," je povedal Hojs.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je sicer potrdila, da so vladi predlagali spremembo pri samotestiranju na okužbo z novim koronavirusom, tako da bi bilo to nadzorovano. Po njihovem mnenju samotestiranje ne sodi v domače okolje, razen na področju šolstva.

Tako predlagajo, da bi samotestiranje potekalo v sklopu delovne organizacije, pri čemer bi tisti, ki bi bil za to odgovoren, tudi nadzoroval testiranje. Druga možnost je opravljanje hitrih antigenskih testov pri za to pooblaščenih izvajalcih.

Zdravstveni minister Janez Poklukar s stroko trenutno preigrava možnosti, kakšne ukrepe sprejeti naslednji teden, predlagani semafor ukrepov vsak dan večkrat usklajujejo, tudi od gospodarstva dobivajo številne pobude. "Ni preprosto. Ukrepi morajo biti sorazmerni, tako v povezavi drug z drugim kot med dejavnostmi, po drugi strani morajo biti izvedljivi," je dejal. Kateri ukrepi vse bodo vključeni v semafor, ni želel razkriti. "Niti ne vem, če bo na koncu šest faz, preigravamo različne scenarije," je dejal.

Komentarjev 30
 • bobubob 21:36 09.september 2021.

  Tisti, ki bo lahko, bo odšel drugam. Po vzoru zdravstvenega osebja. Nižjega seveda. Običajno so to vsestransko razgledani ljudje in niso 'fahidioti', pardon, 'strokovnjaki'.

 • martin72 13:52 09.september 2021.

  Samo še lahko čakamo,da nam bodo zgradili taborišča in nas pozaprli,slabo se nam piše.

 • Avatar pantani
  pantani 10:18 09.september 2021.

  Tole bo bumerang efekt!!!