Slovenija
78163 ogledov

Hojs predstavil spremembo, ki stopi v veljavo v soboto

Aleš Hojs
Odloka glede omejitve gibanja ostajata še naprej v veljavi, in sicer do 18. januarja, je danes sklenila vlada.

"Vse, kar se tiče omejitve gibanja, ostaja še naprej v veljavi tako kot je, vlada je danes le podaljšala rok uveljavitve, ta se z 11. premakne na 18. januar," je na popoldanski tiskovni konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. 

Vlada je sprejela le spremembo, ki se dotika prehajanja naših zunanjih meja. Od sobote od 00.00 ure je moč prehajati naše meje z obema testoma, torej tako s PCR testom, kot s hitrim antigenskim testom. V primeru slednjega je Hojs poudaril, da mora biti ta opravljen v državah, članicah Evropske unije. 

Prehajanje meja iz tretjih držav je možno z opravljenimi PCR testi, in sicer v tistih laboratirijih, ki so bili javno objavljeni. S tem se ukinja izvajanje hitrih testov, ki jih je naša država izvajala na nekaterih prehodih in kontrolnih točkah v času po praznikih od božiča dalje. 

V kolikor pri prehodu meje nimate opravljenega testa, ostaja druga možnost, in sicer karantenska odločba. Karanteno je moč prekiniti po petih dneh, in sicer z negativnim testom. 

Glede zdravstvene dokumentacije 

Hojs je na tiskovni konferenci odgovoril še na vprašanje glede prehajanja občinskih meja, ko je to potrebno zaradi pregleda ali zdravstvenega posega. Poudaril je, da pri tem policiji ni potrebno pokazati zdravstvene dokumentacije, pač pa je dovolj izpolnjen obrazec, potrjen z lastnoročnim podpisom. 

Torej v kolikor morate v drugo občino zaradi zdravstvenega razloga, natisnite obrazec, ki ga najdete na spletni strani notranjega ministrstva, pod razgol prehoda meje navedite zdravstveni pregled in to potrdite s podpisom. 

"Ne verjamem, da bi bil lahko kdorkoli tako podel, da bi to zlorabil," je še komentiral notranji ministr Hojs in dodal, da verjame, da tudi policist, ki bi takšno izjavo dobil v roke, vanjo ne bi podvomil. 

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Slovenija Nova pravila: Od danes ponekod prehod meje s Hrvaško po novem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Žurnalček 12:56 11.januar 2021.

    Ni povedal , da je ponarejanje svojega dovoljenja isto kaznivo , kot dovoljenje službenega organa . Če policist telefonira na recepcijo odelka na katero se nahaja lastoročno napisano dovoljenje in njega tam na spisku ni , je kazen po čl. 256 KZ .

  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 17:06 08.januar 2021.

    Popustili so pri ukrepih, ker ni nobene vecje nevarnostinin da bodo potem na tako lahek nacin spet terorizirali narod.

  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 17:01 08.januar 2021.

    Vse se vam premika naprej, ne pa navzgor.