Slovenija
3174 ogledov

Poškodbe na stavbi parlamenta: "Pretreseni smo"

po protestu pred DZ dz/Rok Torkar
Delo parlamenta poteka nemoteno, v protestih v parlamentu ni bil poškodovan nihče.

Protestni shod nasprotnikov zaostritve ukrepov za omejitev širjenja epidemije, ki je potekal v sredo, 15. 9. 2021, na Trgu republike, je povzročil škodo tudi na parlamentarni zgradbi. Razbitih je več oken, poškodovana so glavna vhodna vrata v zgradbo, prav tako je poškodovan balkon velikega salona, so sporočili iz Državnega zbora RS. 

Pregled in popis celotne škode še poteka. Nastala škoda s prijavljenimi javnimi shodi je zavarovana.

"Kljub vsemu je najpomembnejše, da v včerajšnjih protestih nihče v parlamentu ni bil poškodovan. Delo v parlamentu poteka nemoteno," spopočajo iz DZ. "Smo pa dodatno pretreseni, saj je parlamentarna zgradba pomembna ne le kulturno, temveč je tudi simbol demokracije. Vsakdo ima pravico, da izrazi svoje mnenje, vendar ne z nasiljem." 

Med protesti zasedala dva odbora

Poslanka SDS Mojca Škrinjar obsoja nasilje do katerega je prišlo med sredinim protestom proti pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Po njenem mnenju so drugi načini za izražanje volje ljudstva. Kot je poudarila, je bilo delo poslank in poslancev v državnem zboru v času protesta ovirano.

Poslanke in poslanci, ki so v sredo sodelovali na skupni seji dveh odborov, so se po njenih besedah počutili ogrožene. V času seje se je število ljudi pred stavbo državnega zbora višalo, nasilje pa stopnjevalo. "Mislim, da je to nedopustno," je poudarila. "To ni način, da se izraža volja ljudstva, načini so drugi," je povedala Škrinjarjeva. 

Hojs: V praksi smo videli levi fašizem"

"Včerajšnji protesti so pokazali, da je meja med tem, ko se neka normalna demonstracija ali pa miroljublna demonstracija sprevrže v nasilje, zelo tanka, kot smo že opozarjali, se ni za igrati z ognjem. Včeraj je bilo mogoče v živo videti, kaj pomeni uresničitev takoimenovanega levega fašizma v praksi," je dogajanje na včerajšnjih protivladnih protestih, ki so sprva potekali mirno, nato pa se prevrgli v nasilje, ocenil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. 

Policija je na včerajšnjih protestih posredovala z vodnim topol, sozivcem in plastičnimi naboji.
"To, kar se je dogajalo včeraj, je nov škandal za demokratično družbo, pravzaprav bi se morali vsi borit in pozivat k temu, da se kaj takega ne ponavlja," je ob robu srečanja upravnega odbora Evropskega azilnega podpornega urada v Portorožu ocenil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Mesec: Protesti so ogledalo vlade

"Sam, kot veste, podpiram in zagovarjam cepljenje, a vseeno dam včerajšnjim protestnikom v določenih točkah prav. Vlada se je uvajanja strogega PCT lotila na silo in čez noč, brez premisleka. Tako so ljudi, ki se do danes niso cepili, čez noč odrezali od dostopa do bolnišnic, centrov za socialno delo, življenjsko pomembnih storitev," pa je zapisal koordinator Levice Luka Mesec.  

"Ob tem pa je vlada je še enkrat pokazala, da živi v svojem svetu in da noče slišati nobene kritike na svoj račun. Protestniki včeraj niso bili niti “levičarji”, kot bi nas rad prepričal Hojs, niti “desničarji”. Niso se zbrali, ker bi jim bila blizu ta ali ona stranka, zbrali so se, ker nasprotujejo uvajanju PCT pogoja. In drži, večina se jih noče cepiti in med njimi najbrž ni malo zanikovalcev virusa.
A Janši, Hojsu in kompaniji je za to vseeno, najlažje je reči “parlament so razbili levičarji”. To je znan prijem avtoritarcev - ko gre kaj narobe, poiščeš grešnega kozla,
" še pravi Mesec.
"Včerajšnji protesti so bili ogledalo te oblasti. V katerem pa se noče videti. Najlaže ga je razbiti in si izmisliti še eno teorijo zarote. A tako se krha zaupanje v demokracijo, možnost dialoga, človeški razum. Na ta način lahko pridemo le v svet, kjer je vladajočim vseeno, kaj si ljudstvo misli, izbruhe nezadovoljstva se pač nekomu pripiše (ko zmanjka notranjih sovražnikov, so vedno na voljo zunanji), vlada pa se - s silo in na silo."

Han: "Izjav Hojsa ne bom komentiral"

Matjaž Han, vodja poslancev SD se na izjavo ministra Aleša Hojsa o protestih ni želel odzvati, saj da "ne bo komentiral politikov, ki s svojimi dejanji še poslabšujejo že tako slabo situacijo v državi". Kot je dejal, ob takšnih zapisih raje pomisli na hospitalizirane na oddelkih intenzivne nege, medicinske sestre in vse druge, ki delajo s covidnimi bolniki in "pregorevajo v službah".

"Tudi če imam kdaj kakšne pomisleke pokazati pogoj PCT, raje pomislim na zdravstveno osebje," je poudaril Han. Sam pa je bolj naklonjen pogoju PCT kot omejitvam gibanja na občine.

Han je v izjavi tudi izrazil upanje, da bodo vsi policisti in drugi, ki so bili v času protestov poškodovani, ozdraveli brez večjih težav.

 

 

Komentarjev 17
  • munja 21:46 16.september 2021.

    Takšno drhal je potrebno čimprej spravit z ulic in nagnat, od koder je prišla. Pasejo se po sociali, zdaj bodo pa razbijali, kričali in divjali, kreteni. Tega početja jim ni nihče dovolil, tudi ustava ne. Ko greš po ulici, ne ...prikaži veče slišiš več slovenskega jezika. Nam je to potrebno,? Koristno zagotovo ne!! Janša, imaš vse vzvode, zato začni čimprej čistit, ukini socialo, potem bo pa mir v Sloveniji.

  • eminenca 20:39 16.september 2021.

    ... malo smo prestreseni, nekdo bo pa spet mastno zaslužu ... še čudno da ga niso požgal, če bo ste tako delal s folkom, pa lahko še to sledi ... treba je vse probat ... bolj boste zapiral, manj bo ...prikaži več prometa, razen če vam bruselj tala solde , ... ja no po pa že gre, sam ne spet čez en mesec vse podržit .... stvari vam uhajo iz rok, tukaj ni več heca

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:50 16.september 2021.

    Škrinjar Ca pravi da je bo delo ovirano . Kako le? Ni uspela med službo nobenega twita napisat al ,ker jo je bilo strah da bodo protestniki napadli s sadnimi jogurti.