Slovenija
79260 ogledov

Hojs: "Želim, da odide iz dvorane, ne želim, da me tak človek preiskuje"

Aleš Hojs Vlada RS
Notranji minister v svojem značilnem slogu o udbovcih, smetarjih...

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preučuje politizacijo policije, je bil danes zaslišan Aleš Hojs. Čeprav je notranji minister napovedal, da bo pri vseh postopkih sodeloval z največjo mero odgovornosti, občasno ni mogel mimo svojega značilnega, ciničnega sloga. 

Na vprašanje predsednika komisije Rudija Medveda (LMŠ), ki ocenjuje, da so generalni direktorji slovenske policije pod to vlado zgolj izvrševalci trenutne politike - ob tem je Medved spomnil na nekatera pretekla sporna ravnanja omenjenih direktorjev - je Hojs "leve medije," ki so pisali o tem, označil kar za "smetarske." 

Glede informacije o hišni preiskavi pri gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki se je prehitro pojavila v medijih, je Hojs dejal, da je tudi sam nezadovoljen, da se je ta informacija pojavila v javnosti. "Očitno so strokovni standardi v policiji glede na obveščanje javnosti zelo slabi." Ob tem je minister postregel z informacijo, da je bil v času preiskave namestnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada v partnerski zvezi z novinarko POP-tv-ja. Članica preiskovalne komisije v DZ je Hojsa ob tem spomnila, da so informacijo kot prvi objavili na Nova24, s katero je Hojs "v veliki navezi." Spomnimo, Hojs je nekdanji direktor omenjene televizije.

Hojs želel zaslišati Demšarja, če je ta udbovec

Sledil je krajši zaplet in to zaradi svetovalca komisije in sodelavca LMŠ-ja Jakoba Demšarja, upokojenega kriminalista in dolgoletnega predsednika Društva kriminalistov Slovenije. "Neprijetno mi je odgovarjati pred preiskovalno komisijo, v kateri sedi bivši udbovec... Želim, da odide iz dvorane, ne želim, da me tak človek preiskuje," je dejal Hojs. Na opozorilo predsednika komisije, da je "minister šel čez mejo, da diskreditira in obtožuje ljudi, "kar na pamet," ter da "lahko oddide iz dvorane, če tako želi," je Hojs vztrajal. "Hočem odgovor na vprašanje, ali je bil Demšar sodelavec udbe." Sledil je kratek prepir, Hojs je vztrajal pri vprašanju. "Mi ravnamo z vami spoštljivo, zato se vi obnašajte tudi tako," ga je na koncu opozoril Medved.

Glede grožnje policijskima sindikalistoma z odpovedjo delovnega razmerja, je Hojs podprl direktorja policije. Po njegovem je ravnal pravilno in v skladu z zakonom. "V mandatu tega direktorja policije ne vodi več sindikat, vsaj v veliki meri ne več." Po njegovem gre mnogim na živce, da ta vlada "ni več izvršni svet, ki smo ga imeli pred leti, ali mogoče v času levih vlad." 

"Ta vlada je vlada in ne izvršni svet," je v svojem slogu dodal Hojs. Med zasliševanjem se je med drugim obregnil tudi na zapis nekdanjega predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Ta je ob protestih lani, kot je dejal, policiste preimenoval v tolpo, zato ker so vrgli solzilec. "To se mi zdi skrajno sprevrženo," je ocenil Hojs. Kot je znano je generalni direktor policije Anton Olaj omenjeno objavo na twitterju objavo prijavil, po njegovem je Gantar razžalil policijo in policiste.

 

 

 

Komentarjev 86
  • apokalipso 20:14 27.marec 2022.

    Kaj ne more nekdo tega Hojsa zbrcati v rit in ga nagnat ???

  • apokalipso 20:13 27.marec 2022.

    Kaj ne more tega Hojsa lažnivega en zbrcat v rit in ga nagnat v zapor ???

  • Avatar F16
    F16 12:02 12.februar 2022.

    Te komisije so kr neki. Škoda časa. Sploh pa za Hojsa. Taksni so včasih brez vprašanj enostavno izginili