Slovenija
12 ogledov

Holding se bo ukvarjal z reševanjem bank

zastave pred NLB Pixsell
Osrednjo vlogo pri reševanju slabih bančnih terjatev bi lahko po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča prevzel Slovenski državni holding. NLB naj bi potrebovala še vsaj 200 milijonov evrov.

Šušteršič je izrazil pričakovanje, da bo vlada prihodnji teden dokončno sprejela zakon o slovenskem državnem holdingu, v tem zakonu pa bodo vse potrebne pravne podlage, da bi lahko holding prevzel vlogo reševanja slabih bančnih terjatev. Šušteršič pričakuje, da bo državni zbor zakon sprejel že julija, v praksi pa bi zaživel enkrat septembra.

Mehanizem naj bi bil tak, da bi terjatve bank, ki bi se skozi skrbne preglede izkazale kot rdeče oziroma bi zanje obstajala velika verjetnost, da bodo povrnjene v zelo majhnem znesku ali sploh ne, prenesli na holding.

Pri tem ne bi šlo za knjižno vrednost, ampak za vrednost, ki jo je trenutno možno pričakovati, torej likvidacijsko vrednost terjatev. Za to bi morali pred tem pridobiti neodvisne ocene, da ne bi kršili pravil o državni pomoči.

Bančne bilance naj bi očistili tveganj

Z izvedbo tega postopka bi na koncu bančne bilance očistili tveganj, ki jih banke postopno priznavajo skozi oslabitve kapitala, nato pa potrebujejo dokapitalizacijo.

Šušteršič je zatrdil, da ta vlada za razliko od nekaterih prejšnjih nima iluzij, da naj bi se razmere same od sebe izboljšale, zato bo šla v postopek sanacije bilanc bank.

Po tem, kar je trenutno jasno, se zdi problem po Šušteršičevih besedah obvladljiv z lastnimi sredstvi in Sloveniji ne bo treba zaprositi za pomoč iz mehanizmov za stabilnost evra.

Če pa se bodo problemi izkazali za večje ali se bodo pojavila nova tveganja, potem minister v perspektivi naslednjih nekaj let ne izključuje tudi take odločitve.

Še vsaj 200 milijonov za NLB

Nova ljubljanska banka (NLB), ki je bila pred kratkim dokapitalizirana s 381 milijoni evrov, naj bi potrebovala še vsaj 200 milijonov evrov. Banka naj bi sicer imela za okoli tri milijarde evrov slabih kreditov.

To je med drugim pokazal skrbni pregled banke. Vlada naj bi tako, kot poroča Pop TV, zato razmišljala, kako slabe naložbe izločiti iz slovenskega bančnega sistema. Tako se predvideva ustanovitev slabe banke ali agencije, ki bi se ukvarjala s temi naložbami.

Kot še poroča omenjena televizija, naj bi se v NLB začeli tudi forenzični pregledi, s katerimi bi poskušali poiskati odgovorne za podpisana slaba posojila.

Skrbni pregled poslovanja naj bi sicer potekal tudi v Novi kreditni banki Maribor in Abanki.

O dogajanju v NLB je sicer danes razpravljala komisija državnega zbora za nadzor javnih financ. Slednja je od Agencije RS za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) zahtevala, vlado, nadzorni svet in upravo NLB pa pozvala, naj takoj začnejo postopke ugotavljanja odgovornosti za slabo stanje v NLB.

Komentarjev 1
  • zic 21:55 05.julij 2012.

    od nekdaj si bil čudak