Slovenija
38 ogledov

Holokavst opominja človeštvo

Pred drugo svetovno vojno in med njo je v nacističnih taboriščih umrlo več milij Žurnal24 main
27. januar je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Svet se danes spominja žrtev vseh pobojev med drugo svetovno vojno.

Generalna skupščina OZN je za dan spomina izbrala obletnico osvoboditve zloglasnega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz.

Holokavst je bil sistematični genocid predvsem Judov, ki ga je izvajala nacistična Nemčija med drugo svetovno vojno. Začel se je v letu 1941 in je trajal vse do leta 1945. Glavni cilj holokavsta je bilo iztrebljenje evropskih Judov. Med vojno so nacisti ubili šest milijonov Judov. V koncentracijskem taborišču Auschwitz je v plinskih celicah ali v poskusih nacističnih znanstvenikov izgubilo življenje skoraj 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov, pa tudi veliko Slovanov in Romov. Taborišče je 27. januarja 1945 osvobodila ruska Rdeča armada, zato so ta dan Združeni narodi leta 2005 izbrali za dan spomina na holokavst.

Slovenska vlada je leta 2008 ta datum razglasila za nacionalni dan spomina na holokavst. V Sloveniji tako dan spomina na holokavst kot nacionalni spominski dan letos obeležujemo prvič.

Zveza združenj borcev je dan spomina na holokavst obeležila v nedeljo. Slavnostni govornik, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, je holokavst označil za tragedijo nedolžnih, ohranjanje spomina nanj pa mora biti kot opomin posredovano prihodnjim generacijam.

"Dan spomina na holokavst za sodobni svet pomeni opomin k odgovornemu izbiranju političnih voditeljev in doslednemu spoštovanju osnovnih človekovih pravic. Želi biti tudi trenutek pietete in spomina na minule dogodke," pa so v svojem sporočilu ob dnevu spomina na holokavst zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.