Slovenija
25 ogledov

Homofobija je diskriminacija

Izbira spolne usmerjenosti in s tem partnerice ali partnerja je temeljna človeko Žurnal24 main
17. maja obeležujemo dan boja proti homofobiji. Ob tej priložnosti so na ministrstvu za zunanje zadeve opozorili, da sta spoštovanje in varstvo človekovih pravic pomembna elementa slovenske zunanje politike.

Slovenija je decembra lani v Generalni skupščini ZN pristopila k Deklaraciji o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti. "Ob 17. maju, mednarodnem dnevu proti homofobiji, Slovenija izreka vso podporo prizadevanjem za odpravo homofobije," so zapisali v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na svoji spletni strani.

Slovenija se bo spopadla z diskriminacijo
Slovenija se je med drugim v okviru teh aktivnosti odzvala povabilu Francije k sodelovanju na Svetovnem kongresu o človekovih pravicah, spolni usmerjenosti in spolni identiteti, ki je v petek potekalo v Parizu. Na njej je slovenska delegacija pozdravila prizadevanja Francije in drugih držav, da se problematiki pravic istospolno usmerjenih nameni več mednarodne pozornosti, ter opozorila na pomen regionalnih mehanizmov za varstvo človekovih pravic.

"Slovenija želi kot predsedujoča Svetu Evrope prispevati k njegovi vidnejši vlogi na tem področju. Na podlagi sporočila Odbora ministrov Sveta Evrope iz lanskega julija so namreč v pripravi priporočila za delovanje članic organizacije za odpravo diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti oziroma identitete," ob tem poudarjajo na MZZ. Dodajajo še, da se bo Slovenija vzporedno s temi prizadevanji zavzemala, da se s problematiko diskriminacije na osnovi spolne usmerjenosti in identitete začne ukvarjati tudi Svet ZN za človekove pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.