Slovenija
30 ogledov

"Homofobije manj kot v Italiji"

Se bodo istospolni partnerji v Sloveniji lahko poročali? (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V Sloveniji je homofobije precej, vendar še vedno manj kot v Italiji, pravi Blažič. Kljub temu so homofobični napadi še vedno prepogosti. Eden takšnih se je zgodil prejšnji teden v Ljubljani.
Na Prešernovem trgu v Ljubljani bosta Društvo za integracijo homoseksualnosti (DIH) in aktivistično-umetnostna skupina Transformator organizirala poročni sejem oziroma Poroke brez meja. "Neformalno se bodo lahko poročili vsi, tako heteroseksualni kot homoseksualni pari. V ta namen organizirajo tudi izposojevalnico poročnih predmetov, denimo šopkov, vlečk in klobukov," je za zurnal24.si povedal Mitja Blažič.

Na današnji dan leta 1990 je Svetovna zdravstvena organizacija s seznama duševnih bolezni izbrisala homoseksualnost. V spomin na ta dan danes po vsem svetu obeležujejo dan boja proti homofobiji in transfobiji. "Žal nekateri, kar je očitno tudi iz razprav v državnem zboru, še po 21 letih ne vedo, da homosekualnost ni duševna bolezen,"  pravi Mitja Blažič.

Ravno zaradi diskriminacije, ki je po 21 letih še vedno močno prisotna v naši družbi, bodo danes nevladne organizacije, ki se zavzemajo za odpravo diskriminacije istospolno usmerjenih, po vsem svetu pripravile različne dejavnosti in opozorile na homofobijo, diskriminacijo, sovražni govor in nasilje nad istospolno usmerjenimi.

Javne razprave razlog za homofobijo
"Homofobije je veliko. Ali je je več kot v Italiji ali na Nizozemskem, z gotovostjo ne morem trditi. Moj občutek je, da je je več kot na Nizozemskem in manj kot v Italiji,"  pravi Blažič.

Če analiziramo sovražni govor na internetu, vidimo, da je žalitev in pozivov k sovražnim dejanjem kar nekaj. "Sploh javna razprava o družinskem zakoniku je prinesla ogromno sovražnega govora. Tu pa ne gre samo za spletne forume, ampak tudi za institucije, od katerih tega ne bi nikoli pričakovali. Težava je tudi v tem, da se sovražni govor pogosto spremeni v nasilje na ulici," poudari Blažič.

Homofobičen napad v Ljubljani
Takšnem nasilju smo bili priča prejšnji teden v Ljubljani, ko je bil napaden italijanski gejevski aktivist Antonio Parisi, sicer umetniški vodja zavoda Jotassassina, je sporočila Italijanska glbt-organizacija Arcigay.

Med potjo domov sta ga na železniški postaji v Ljubljani napadla dva mladeniča. Sprva verbalno, nato še fizično. Oskrbeli so ga v Kliničnem centru Ljubljana, zdravljenje pa mora zaradi hudih poškodb ust nadaljevati tudi v Italiji.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam potrdili, da policija preiskuje sume kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti po kazenskem zakoniku.
"Med nadaljnjim zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin dogodka, ki se je zgodil 7. 5. 2011, je bilo ugotovljeno, da ima dogodek znake prej omenjenega kaznivega dejanja. Policisti še vedno zbirajo obvestila glede storilca. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo," nam je povedal Vinko Stojnšek s PU Ljubljana.

V državnem zboru je marsikdo presegel ne samo meje žalitve, ampak tudi meje sovražnega govora.
Mitja Blažič

22. člen protiustaven
Se pa v preteklost vračamo tudi z našimi zakoni. Če smo bili ena izmed prvih držav, ki je imela v zakonu registracijo istospolne zveze, smo danes daleč zadaj. "Če družinski zakonik ne bo sprejet, to pomeni, da bi v veljavi ostal zakon o registraciji istospolnih skupnosti, ki je v 22. členu protiustaven, kot je to odločilo ustavno sodišče, in tako ostajamo v tem neustavnem stanju. Ostaja neko stanje sistemske diskriminacije istospolno usmerjenih, ki je tudi glede na pravno prakso v državah Evrope nesprejemljiva. Mi moramo narediti korak naprej," še dodaja Blažič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.