Slovenija
12 ogledov

Honorar odnesel Pogačnika

Miha Pogačnik naj bi na mesec prejemal bruto 6.300 evrov honorarja, njegovo podj Žurnal24 main
Miha Pogačnik je odstopil z mesta predsednika slovenskega dela mešane slovensko-hrvaške komisije pravnih strokovnjakov za reševanje mejnega vprašanja.

V izstopni izjavi, ki jo je poslal premierju Borutu Pahorju in medijem, Miha Pogačnik kot razlog "odpovedi sodelovanja" navaja sistematično negativno kampanjo zaradi višine honorarjev, ki naj bi jih prejemal za svetovanje državi.

"Mediji so od vlade očitno pridobili samo nekatere podatke v zvezi z mojimi honorarji. Drugih, na primer da so v objavljene številke vključeni tudi vsi materialni, administrativni in prevozni stroški, ki jih pokriva moja pisarna v zvezi z mojim svetovanjem vladi, so bili, kot kaže, zamolčani," piše Pogačnik.

"Zamolčano je bilo tudi to, spoštovani gospod predsednik vlade, da za mesece, odkar je na oblasti vaša vlada, za svoje opravljeno in potrjeno delo po pogodbi za vodenje koordinacijske skupine mednarodnopravnih strokovnjakov nisem prejel še nobenega honorarja. Vlada RS s tem kljub mojim opozorilom jasno krši določila medsebojne pogodbe."

Pogačnik še pravi, da je gonjo v medijih prenašal z razumevanjem, da Pahor in vlada ustrezno cenita njegovo delo. Vendar pa so ga Pahorjeve javne izjave, ki so se po Pogačnikovem mnenju pridružile oceni o pretiranosti honorarja, dokončno spodbudile k temu, sodu do konca izbile dno, zato Pogačnik odstopa s funkcije.

Pahor napovedal spremembe
Predsednik vlade Borut Pahor je včeraj komentiral višino honorarjev, ki jih prejemajo člani mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje meje s Hrvaško in njihovega predsednika Miha Pogačnika. Napovedal je, da bo ministrstvo za javno upravo pripravilo zakonodajo, ki bo urejala sodelovanje zunanjih sodelavcev z vlado. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier.

Davorin Rudolf © BOBO

 
6.300 evrov na mesec
Miha Pogačnik naj bi po poročanju medijev za vodenje mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje s Hrvaško na mesec prejemal 6.300 evrov bruto, poleg pa naj bi njegovo podjetje Iustica za pravno svetovanje od vlade mesečno prejemalo še 2.500 evrov bruto. Pogačnik je prepričan, da za svoje delo ni preveč plačan, saj so honorarji v primerljivih zahodnih državah za tovrstno svetovanje veliko višji.


Hrvaški predsednik mešane komisije Davorin Rudolf za svoje delo pri komisiji ne prejema nikakršnega honorarja. Glede odstopa Pogačnika pravi, da na noben način ne sme vplivati delo komisije ali ga celo ustaviti. Dodal je še, da je odstop notranje vprašanje Slovenije, v katero se ne želi vpletati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.