Slovenija
68 ogledov

Horjul: prisiljeni bodo usmrtiti pse

Za mačke ni več prostora. (Foto: Anže Petkovšek)
1/2
Žurnal24 main
Prostorska stiska v Zavetišču Horjul je že dolgo znan problem, a zdaj je šlo tako daleč, da so morali zaustaviti sprejem novih živali. Z videom opozarjajo, da bodo morda prisiljeni usmrtiti nekatere pse.

"Inšpektorja smo zaprosili, da do 15. avgusta nehamo sprejemati mačke, ker smo popolnoma zasedeni. Nemogoče je vse rešiti; sploh pri mačkah je položaj precej grozen – sicer je tako vsako leto, a več kot trenutno ne moremo narediti. Še vedno pa zagotavljamo oskrbo poškodovanih, sterilizacijo in kastracijo prostoživečih mačk," nam pove vodja Zavetišča za živali Horjul Polona Samec in pojasni, da imajo trenutno v oskrbi okoli sto mačk.

Želimo si, da bi ljudje končno začeli posvajati živali iz zavetišč. Saj ni polno le naše, zasedena so tudi vsa ostala zavetišča.
Polona Samec

Lahko se samo čudijo
Psov imajo skoraj polovico manj, in sicer 44: "V zadnjih dneh smo jih oddali deset, dobili pa smo že štiri nove. Tudi sami se čudimo, da oddamo deset psov v nekaj dneh, pa še vedno nimamo normalnih pogojev."

Ne groziti, temveč opozoriti
Dejstvo je, da jim prostora primanjkuje že dlje časa. Ker ljudje iz zavetišč z veseljem vzamejo večinoma le majhne kosmatince, so pripravili video, s katerim opozarjajo: če ne boste vzeli tudi teh psov, jih bomo prisiljeni evtanazirati. "Namen videa ni groziti. Gre za preprosto matematiko: če dobimo toliko psov, manj pa jih damo ven, jih kljub vsemu trudu in vsemu ne moremo kam dati. Radi bi opozorili na to problematiko," pravi. Na vprašanje, kaj bi sporočila tistim, ki bi morda lahko vzeli katerega izmed psov, odgovarja: "Naj se že odločijo (smeh). Nekateri, ki so zdaj prišli, so nam rekli, da so se odločali že več let – ko so videli, da imamo prostorsko stisko, so prišli. Hvala, res. Čim prej naj pridejo tisti, ki imajo ustrezne pogoje in željo. Še vedno vztrajamo pri tem, da jih na slabše ne damo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.